România va începe pe 15 martie măsurătorile pe brațul Chilia şi canalul Bâstroe. Ucrainenii vor asigura securitatea echipelor tehnice

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit, vineri, în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din data de 15 martie. Operaţiunea va dura aproximativ zece zile, iar partea ucraineană și-a luat angajamantul că va asigura securitatea echipelor.

03 mart. 2023, 15:41
România va începe pe 15 martie măsurătorile pe brațul Chilia şi canalul Bâstroe. Ucrainenii vor asigura securitatea echipelor tehnice

România va începe pe 15 martie măsurătorile pe brațul Chilia şi canalul Bâstroe. Este concluzia la care s-a ajuns în urma întâlnirii tehnice, în format videoconferinţă, care a avut loc vineri la nivel de experţi între partea română şi cea ucraineană. ”Întâlnirea a fost coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părţi. Participanţii au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023”, a transmis, vineri, Ministerul Transporturilor.

Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi. Aceștia se vor întâlni luni, 6 martie 2023, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile.

Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia.

”Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe.
Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare”, a mai transmis Ministerul Transporturilor.