România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută

România urmează să primească 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă spune că acest tip de vaccin este recomandat persoanelor care au peste 18 ani. În luna februarie, în România vor fi livrate aproximativ 800.000 de doze.

02 feb. 2021, 15:31
România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută

România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheroghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat că datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

România va primi 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Valeriu Gheorghiţă: Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani

” AstraZeneca este al treilea vaccin anti-covid autoritzat de Agenţia Europeană a Medicamentului şi care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat menbru pentru a fi utilizat în Campania de vaccinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin este după vârsta de 18 ani. Datele de eficacitate sunt în jur de 60 la sută şi se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval de cuprins între 4 şi 12 săptămâni.

În studiile clinice care au stat la baza acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la Comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi de la Agenţia Naţională a Medicamentului, privind intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România.

Sunt tări precum Italia care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani şi ţărin precum Germania, care a limitat grupa de vârstă până la 65 de ani.

Pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi, pe care urmează să le deschidem”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

„Pentru februarie şi martie România va primi undeva la 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe”, a precizat Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea.

Citeşte şi AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice. Ce li s-a întâmplat voluntarilor

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, noi controverse. Italia nu-l recomandă persoanelor trecute de 55 de ani. Germania nu îl administrează pensionarilor

Autorităţile din Italia şi Germania susţin că vaccinul anti-COVID AstraZeneca nu a fost suficient de mult testat în cazul persoanelor în vârstă pentru a-şi demonstra eficienţa.

„AIFA autorizează vaccinul AstraZeneca pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele de peste 18 ani, în conformitate cu recomandarea EMA”, dar există „un grad de incertitudine” legat de eficienţa sa pentru cei în vârstă de peste 55 de ani, a anunțat agenția italiană, care argumentează că această grupă de vârstă este „slab reprezentată” în testele făcute pentru omologarea vaccinului.

Drept urmare, până când va obţine mai multe informaţii, agenţia italiană a recomandat „folosirea preferenţială a vaccinului AstraZeneca pentru subiecţii cu vârste între 18 şi 55 de ani” şi propune „folosirea preferenţială a vaccinurilor ARN mesager (Pfizer, Moderna – n.r.) pentru subiecţii mai în vârstă şi/sau mai fragili”.

Citeşte şi UE ţine bătrânii departe de AstraZeneca. Austria şi Polonia se alătură Germaniei şi Italiei şi anunţă că nu administrează vaccinul persoanelor de peste 65 de ani

Vineri, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde utilizării în Uniunea Europeană a vaccinului AstraZeneca/Oxford pentru oricine a împlinit 18 ani, fără limită de vârstă.

Şi autoritatea pentru vaccinare din Germania a reiterat recomandarea ca vaccinul anti-COVID AstraZeneca să nu fie folosit pentru bătrâni. Experţii germani au apreciat că nu există suficiente date pentru a stabili eficienţa vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.

La recomandarea specialiştilor, Guvernul german vrea să renunţe la prioritatea acordată celor în vârstă de peste 65 de ani la vaccinarea împotriva coronavirusului cu produsul AstraZeneca, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.

„Vom revizui ordinea de vaccinare, din cauza limitărilor de vârstă ale vaccinului AstraZeneca”, a declarat oficialul în cadrul unui dialog cu personalul medical.

Jens Spahn a afirmat că va ţine cont de decizia specialiştilor germani şi că vaccinul producătorului britanic va putea fi utilizat în primul rând pentru vaccinarea celor mai tineri, în special a personalului care acordă îngrijiri medicale, relatează Agerpres.