AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice. Ce li s-a întâmplat voluntarilor

AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice. Potrivit Reuters, aproximativ 1500 de voluntari au fost vaccinaţi cu doza greşită, iar aceştia nu au fost informaţi.
Loredana Brumă
02 feb. 2021, 11:30
AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice. Ce li s-a întâmplat voluntarilor

AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice. Aproximativ 1500 de voluntari în ultima fază a studiului au fost vaccinaţi în dozaj greșit, dar nu au fost informați, relatează Reuters.

AstraZeneca a ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice

Voluntarii nu au fost înştiinţaţi imediat de greşeala făcută ci au primit o scrisoare din partea companiei în care li s-a spus că eroarea de dozaj este de fapt o oportunitate pentru cercetătorii de la Oxford să afle cât de bine funcționează vaccinul. Scrisoarea a fost semnată de profesorul de la Oxford, Andrew J. Pollard.

Un purtător de cuvânt de la Oxford a declarat că nu a fost un plan pus la punct pentru inocularea voluntarilor cu jumătate de doză de vaccin anti-COVID, însă cercetătorii ar fi știut încă de la început că „există o discrepanță în măsurarea dozelor de vaccin, iar acest lucru a fost comunicat și discutat cu organismele de reglementare înainte”, potrivit Alephnews. 

Citeşte şi Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, noi controverse. Italia nu-l recomandă persoanelor trecute de 55 de ani. Germania nu îl administrează pensionarilor

Cum funcţionează vaccinul AstraZeneca

Reamintim că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dozele de vaccin AstraZeneca vor ajunge în Europa cu o săptămână mai devreme decât era programat inițial.

„AstraZeneca va livra nouă milioane de doze suplimentare în primul trimestru (40 de milioane în total), comparativ cu oferta de săptămâna trecută și va începe livrările cu o săptămână mai devreme decât era programat.
Compania își va extinde, de asemenea, capacitatea de producție în Europa”, a transmis Ursula von der Leyen pe contul său de Twitter.

UE a autorizat vineri comercializarea vaccinului AstraZeneca/Oxford împotriva COVID-19, al treilea care va fi aprobat în blocul comunitar după cel al Pfizer/BioNTech şi cel al grupului Moderna, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare împotriva COVID-19, vaccinul produs de AstraZeneca utilizează un adenovirus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2.

“Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere.

Adenovirusul utilizat pentru dezvoltarea vaccinului AstraZeneca nu infectează în mod normal oamenii, este izolat de la cimpanzei, și este modificat astfel încât să își piardă capacitatea de a se multiplica.

La fel ca și în cazul vaccinurilor pe bază de ARN mesager, unul dintre avantajele majore este timpul scurt necesar pentru dezvoltare și producție”, transmite CNCAV.

Potrivit datelor existente în prezent, eficiența acestui vaccin la persoanele ce au primit ambele doze este calculată la 59.5%, începând cu 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin, dar este posibil ca protecția optimă să nu fie atinsă până la 15 zile după cea de-a doua doză. Durata protecției conferite de vaccin este în curs de evaluare.

Citeşte şi AstraZeneca a găsit formula câştigătoare a vaccinului antiCOVID: Are eficacitate 100%

Reacţii adverse

Cele mai frecvente reacții adverse raportate au fost:

durere la locul injectării
dureri de cap
oboseală
dureri musculare și articulare
febră
frisoane
greață

Majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare sau moderate și au dispărut în câteva zile de la vaccinare. Comparativ cu prima doză, reacțiile adverse după cea de-a doua au fost mai ușoare și mai puțin frecvente.

Vaccinul este contraindicat persoanelor cu hipersensibilitate cunoscută la una dintre substanțele ce intră în compoziția sa. De asemenea, în cazul în care la prima doză survine o reacție anafilactică, este contraindicată administrarea celei de-a doua doze. Se recomandă amânarea vaccinării în cazul persoanelor care prezintă semne și simptome de boală acută. După vaccinare se recomandă monitorizare timp de cel puțin 15 minute, relatează medikatv.

Vaccinul se administrează intramuscular și sunt necesare două doze pentru imunizare, intervalul recomandat dintre cele două doze fiind de 4-12 săptămâni. O doză are 0.5ml și vaccinul va fi formulat în flacoane cu 8 sau 10 doze, stocat la o temperatură de 2-8 grade C, cu un termen de valabilitate de 6 luni.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Unde vor fi peste 30 de grade pe 4 mai, ziua alegerilor? ANM a anunţat când se strică vremea
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici