România va putea vinde doze de vaccin anti-COVID către alte ţări. Klaus Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care statul român poate vinde din dozele de vaccin către alte ţări.

22 feb. 2022, 13:44
România va putea vinde doze de vaccin anti-COVID către alte ţări. Klaus Iohannis a promulgat legea

Tot mai puţini români se vaccinează împotriva coronavirusului, iar România are pe stoc multe doze de vaccin anti-COVID-19 neutilizat. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care aprobă ordonanţa de urgenţă 49/2021 privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, achiziţionate de către statul român prin Ministerul Sănătăţii, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 22 februarie. Cel mai mare număr de decese din ultimele 3 luni. Aproape 15.000 de noi infectări în 24 de ore

Conform legii, dozele de vaccin împotriva COVID-19 achiziţionate de către statul român sunt în domeniul privat al statului şi se supun condiţiilor de drept comun precum şi reglementărilor prezente ordonanţe de urgenţă.

„Prin derogare de la prevederile art. 363 din ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, pentru dozele de vaccin prevăzute la art 1 se abilitează Ministerul Sănătăţii în numele statului român să încheie cu alte state contracte de vânzare, ale căror elementel contractuale respectă termenii, formatul şi condiţiile inclusiv preţul care nu poate fi mai mic decât cel la care s-a convenit cumpărarea dozelor de vaccin de către statul român, din acordurile încheiate cu producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19 şi Comisia Europeană”, se arată în legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Banii încasaţi din vânzarea unor doze de vaccin ajung la bugetul de stat la o poziţie distinctă în cadrul capitolului 39 Venituri din valorificarea unor bunuri.

„Echivalentul în lei al sumelor în valută încasate de Ministerul Sănătăţii în conturi deschise la instituţii de credit se virează în contul de venituri al bugetului de stat aferent poziţiei distincte, codificat cu coduri de identificare fiscală al Ministerului Sănătăţii, în termen de maxim două zile lucrătoare de la încasare”, mai prevede ordonanţa de urgenţă.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că luni, 22 februarie, doar 6024 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, dintre care numai 1031 cu prima doză.


loading...
Partenerii noștri