România va reduce utilizarea pesticidelor

Autoritățile române au decis să adopte norme stricte privind utilizarea pesticidelor, menite să prevină accidentele grave și pagubele aduse mediului de aceste substanțe toxice.

RomaniaTV.net
05 ian. 2012, 18:11
România va reduce utilizarea pesticidelor

România urmează să aibă un Plan Național de Acțiune pentru a€œutilizarea durabila” a pesticidelor, precizează un proiect de Ordonanța de Urgență elaborat de specialiștii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Noul act normativ este necesar pentru armonizarea legislației românești cu aceea a Uniunii Europene și pentru reducerea dependenței de pesticide, prin căutarea unor a€œalternative nechimice”.

„Dacă metodele alternative exclud folosirea biotehnologiilor sau a organismelor modificate genetic, această măsură de reducere a pesticidelor este excepțională”, a declarat, pentru Green Report, Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România. Potrivit acestuia, în sistemul agriculturii ecologice sunt deja înregistrați circa 10.000 de fermieri români. 300.000 de hectare sunt certificate ecologic, dintre care 100.000 de hectare reprezintă teren arabil.

Președintele Bio România anunța că membrii asociației sunt dispuși să organizeze chiar o „Zi a porților deschise”, în care să prezinte cele mai bune metode pentru înlocuirea pesticidelor.

Inițiatorii Ordonanței de Urgență avertizează că neadoptarea ei ar conduce la a€œafectarea sănătății umane și a mediului înconjurător prin utilizarea produselor de protecție a plantelor, afectarea culturilor și a mediului prin utilizarea produselor de protecție a plantelor de către persoane neavizate” dar și la aplicarea de sancțiuni financiare împotrivă României de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene datorită neîndeplinirii obligațiilor de transpunere a Directivei europene 2009/128/CE. Citeşte mai mult pe green-report.ro.