România va sărbători Tratatul de la Trianon pe 4 iunie. CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis

Judecătorii Curţii Constituţionale au respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii referitoare la declararea datei de 4 iunie drept "Ziua Tratatului de la Trianon". 

RomaniaTV.net
15 iul. 2020, 10:09
România va sărbători Tratatul de la Trianon pe 4 iunie. CCR a respins sesizarea lui Klaus Iohannis

Votul a fost 5 la 4 pentru respingerea sesizării înaintate de preşedintele Klaus Iohannis, conform Ştiripesurse.

În 4 iunie 1920, Marile Puteri recunoașteau Unirea Transilvaniei cu România. În Ungaria, Tratatul de la Trianon este considerat de mulți istorici drept o tragedie, în urma căreia acest stat ar fi pierdut 71 la sută din teritoriu.

Klaus Iohannis reclamă la CCR Legea pentru declararea zilei de 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon”

Pe 5 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituţională legea pentru declararea zilei de 4 iunie „Ziua Tratatului de la Trianon”. Şeful statului consideră că legea „contravine prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principului separaţiei puterilor în stat”.

„Instrumentul juridic prin intermediul căruia este realizat acest act de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este unul eronat, întrucât această declaraţie per se nu poate fi impusă şi/sau realizată printr-o lege, ca act juridic al Parlamentului, ci se poate realiza doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declaraţii cu caracter politic”, a mai acuzat Klaus Iohannis.

Preşedintele a contestat şi articolele ce prevăd arborarea drapelului României în această zi, subliniind că acesta nu se înscrie în norma legală existentă, şi includerea în programele Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune a unor emisiuni sau aspecte de la manifestări.

Tăriceanu, atac la Iohannis: „Cât de rupt de realitate să fii? Calitatea de suspect de infectare nu ne transformă în infractori”