România vrea confirmarea prezenţei în Schengen

Ministrul de Externe român, Cristian Diaconescu, a făcut declaraţii ferme legate de dorinţa şi, totodată, necesitatea României de a i se confirma prezenţa în spaţiul european fără frontiere interne.

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 21:53
România vrea confirmarea prezenţei în Schengen

Aderarea la Schengen „nu reprezintă o favoare făcută României, ci o contribuţie a ţării noastre la securitatea Europei”, a declarat Cristian Diaconescu, miercuri, la Radio România Actualităţi, adăugând că România doreşte confirmarea prezenţei sale în spaţiul Schengen, în contextul în care a întărit în mod corespunzător frontiera de est a Uniunii Europene.

„Criteriile care au stat la baza candidaturii României şi Bulgariei au fost îndeplinite în totalitate (…) aşa cum o confirmă evalurările Comisiei Europene şi ale structurilor care se ocupă de gestionarea Acordului Schengen (…) care sunt nişte grupuri tehnice denumite Sch-Eval”, a precizat ministrul de Externe,  respingând ca fiind „forţată din punct de vedere politic” orice asociere cu un alt palier de decizie, cum este cel privind Mecanismul de Control şi Verificare (MCV).

„Eforturile pe care România le face la frontiera Uniunii Europene, şi nu sunt mici, şi aici nu mă refer numai la eforturi financiare, ci şi de retehnologizare, de combatere a corupţiei, reprezintă în egală măsură o relaxare în ceea ce priveşte statele care sunt înăuntrul Uniunii Europene. Faptul că noi dorim confirmarea prezenţei în Schengen, după ce am întărit în mod corespunzător frontiera de est a Uniunii Europene, reprezintă o contribuţie a României la acordul Schengen şi nu o favoare care ni se face. (…) Nu ni se comunică o decizie, pentru că la un moment dat am putea deveni simpatici unui stat sau altul, ci este vorba de recunoaşterea unei contribuţii evidente, efective, care scuteşte de cheltuieli sau alte eforturi state din centrul Europei care, la rândul lor, ar putea fi confruntate cu riscuri simetrice sau asimetrice, aşa cum se discută”, a mai declarat Diaconescu.

Ministrul a mai precizat că aderarea României la Schengen se va afla pe agenda Consiliului European, care va avea loc la începutul lunii martie, unde speră ca Olanda să aibă o „atitudine reevaluată”.