România vrea să testeze trenurile pe hidrogen. Ministrul Transporturilor a făcut importantul anunţ

România vrea să testeze trenurile cu hidrogen, fiind vorba de o tehnologie nouă și promițătoare, a spus ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, la o conferință pe teme feroviare.

23 mart. 2021, 11:37
România vrea să testeze trenurile pe hidrogen. Ministrul Transporturilor a făcut importantul anunţ

Țările care stau cel mai bine la trenurile pe bază de hidrogen sunt Olanda, Germania, Austria și Italia. Toate testele din Europa au fost făcute cu trenuri Alstom. „Aș vrea să dezvoltăm un proiect de trenuri pe hidrogen și am avut discuții cu industria, dar m-aș bucura să fim , ca să folosesc un termen din domeniul start-up-urilor de IT, adică să luăm o tehnologie în fază incipientă. Asta ne-ar permite să folosim bani europeni și să atingem obiectivele globale europene în ceea ce privește emisiile de carbon„, a spus ministrul Cătălin Drulă, la conferința Zilele Feroviare, citat de HotNews.ro.

”Ne-ar putea ajuta și să dezvoltăm o industrie și cred că cel mai bine, dincolo de strategii, vorbe și hârtii, este când o faci prin exemplu. O să folosesc o expresie: : când vom vedea trenul pe hidrogen, când vom merge cu el și vom vedea că este o tehnologie fezabilă și în operare, cred că asta va contribui la promovarea acestei tehnologii”, a mai afirmat ministrul Transporturilor.

Citeşte şi Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor: „Trenurile de mare viteză şi autostrada spre Braşov, obiective pentru după 2030, realist vorbind”

Olanda anunțase că va introducere trenuri pe hidrogen în provincia Groningen, Germania a testat încă de acum câțiva ani astfel de trenuri și va pune altele în operare, iar Austria și Italia au făcute făcut și ele teste. Cel mai recent, regiunea franceză Bourgone-Franche-Comte a semnat un contract pentru a testa din 2024 aceste trenuri.

Trenurile pe hidrogen vor rămâne de nișă, fiindcă, deși sunt ecologice și silențioase, sunt mult mai scumpe decât trenurile electrice. În plus, hidrogenul ocupă un volum mult mai mare decât dieselul, așadar un tren pe hidrogen nu are o autonomie mare și nici nu sunt fezabile pentru viteze de peste 140 km/h.

Citeşte şi Cătălin Drulă (ministrul Transporturilor): „Acum mă înjur singur când stau în trafic pe Valea Prahovei”