Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor: „Trenurile de mare viteză şi autostrada spre Braşov, obiective pentru după 2030, realist vorbind”

Noul Ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, explică cum poate fi accelerată implementarea proiectelor, ce schimbări vrea să facă în minister și în companiile din subordine, ce autostrăzi și șosele sunt prioritare, ce planuri are pentru sectorul feroviar și cum vede dezvoltarea metroului din Capitală.

RomaniaTV.net
21 ian. 2021, 14:28
Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor: „Trenurile de mare viteză şi autostrada spre Braşov, obiective pentru după 2030, realist vorbind”

Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor, a participat joi la un interviu transmis live online de Hotnews.ro, în care a explicat care sunt problemele de infrastructură pe care le-a identificat şi cum plănuieşte să le remedieze.

„E a treia saptamana a mandatului si am gasit cam ce stiam, pentru ca urmaresc acest minister de mult, din pozitia de cetatean implicat, apoi de secretar de stat, deci nu sunt mari surprize. Ineficienta intr-un sistem care nu livreaza cum ar trebui, am gasit si profesionisti, cum stiam ca sunt, dar din pacate au fost marginalizati. Am găsit un sistem cu dezechilibre majore, accentuate de pandemie.

Eu am fost un observator al domeniului. Sunt oameni în sistem care nu performează. Vorbeam și despre dezechilibrele structurale. Dacă ne uităm că 10% din banii pentru transporturi se duc ca subvenție pentru metroul din București este o dezbatere publică pe care trebuie să o deschidem.

Lupta este să ne asigurăm că 2021 va fi un an bun al lucrărilor pe infrastructura existentă. Vor fi mai mulți bani pentru investiții. Îmi doresc să facem niște progrse în gestiunea rețelei existente. Asta depinde de alocări bugetare.

Avem până la 10.000 de km de cale ferată care zac abandonați.

Lucrările nu se întâmplă peste noapte. Avem un tren de lucru, poate face un km pe zi. Trebuie să mai achiziţionam astfel de trenuri de lucru. Trenurile de mare viteză sunt un obiectiv pentru următoarea decadă, realist vorbind. Deci abia din 2030 putem vorbi despre asta, pentru ca asa a fost strategia investitionala.”, a declarat Cătălin Drulă.

Cătălin Drulă, despre trenul către Aeroportul Henri Coandă

Despre trenul spre aeroport, Ministrul Transporturilor a spus că erau prevăzute lucrările care au acum loc la calea ferată şi care fac ca mai multe trenuri să fie anulate.

„Este o operațiune care se face după o lună, cam asa. Se lucrează ziua pentru că trebuie lucrat la 5 grade. Să fim sinceri, trenurile spre aeroport nu sunt foarte încărcate, pentru că traficul pe Otopeni e redus. Impactul lucrărilor nu va fi foarte mare.

Am discutat cu cei de la CFR Infrastructură. O soluție este un schimbător de cale. S-ar putea crește frecvența la două trenuri pe oră”, a mai spus Drulă.

Despre metroul spre aeroport: „Să vorbim despre M5 mai întâi. Funcționează eficient când sunt pline, atunci au sens economic. Pentru bucurești ar fi aer să aibă această linie est-vest. S-a concentrat foarte multă energie pe această linie spre aeroport. M6 de la centrul comercial Otopeni ar duce la actualul terminal care urmează a fi abandonat. Viziunea de acum 5 ani, vii, ajungi la terminalul 2, iei un autobuz, treci prin clădirea aeroportului, urci în metrou și ajungi în 35 de min până la Gara de Nord.
La M6 trebuie să ne uităm foarte atent. Hai să nu facem o investiție care sună bine pentru PR.”

Despre tronsonul 4 din autostrada Sibiu-Piteşti: „Au fost contestații acolo, intervenții ale ANAP, e un constructor chinez, și sunt chestiuni legate de legalitate. Comisia Europeană are insistent discuții despre corectitudinea acestor firme. Acolo merge evaluarea până la capăt a lictației și o să fie desemnat câștigătorul. Sibiu-Boița e în termen.

Nu avem subiectul ală de Valea plângerii. Pe sectorul montan, documentația e aceeași din 2008. A fost lansată licitația acum câteva luni. Au depus 15 firme oferte, s-au calificat 5, sunt în evaluare. Compania a intodus niște rezerve mari de executare în contract.”

Când se vor alege constructorii şi când vor fi gata toate loturile: „Ar trebui să avem constructorii pe toate cele trei loturi anul acesta. Ar trebui să fie gata până în 2030, iar dacă nu reuşim asta ar fi destul de trist.”

Se face licitație de revizuire a studiului de fezabilitate pe Ploiești-Brașov?: „E lansată anul trecut pentru realizarea unui proiect tehnic. În zona montană trebuie gândită foarte bine. E extrem de importantă tehnologia de execuție. A fost un singur ofertant, nu-mi place asta. Sunt mai multe aspete: prețul, alocarea riscurilor. Bugetul proiectului este de 45 de milioane de lei. Sunt destul de prost făcute şi calendarele de plăți, este si acesta un factor. Sunt două scenarii pe masă: semnarea cu acest ofertant sau reluarea procesului. În acest moment, dacă obținem garanțiile de la acest prestator, pare să se concretizeze scenariul reparării din mers.”

Când va fi gata autostrada pe Valea Prahovei. Până în 2030?: E posibil. Mi-aș dori să se întâmple asta. Realist vorbind, depinde de ce se întâmplă pe parcurs. Pentru cei care stau în trafic, îmi pare rău pentru cum a fost condus acest domeniu în ultimii 30 de ani.”

Autostrada Moldovei A7: „Aici avem în derulare, în finalizare, studiu de fezabilitate și proiectul tehnic. În mai ar trebui să lansăm licitația Ploiești-Buzău. O derulare normală ar fi contractarea până la finalul anului.”

Autostrada Unirii: „În primă fază, discuția e ca SF-ul (n.r. studiul de fezabilitate) să fie finalizat pe capetele din ambele direcții și să le finanțăm aceste 2 loturi din PNRR. Lansarea licitației o estimez, presupun, spre finalul anului.”

A8 va fi gata până în 2030?: „Nu vreau să răspund la această întrebare. La câte tâmpenii au fost făcute pe acest proiect, nu vreau să mă hazardez. Este cel mai greu proiect de infrastructură al României. Avem tendința să dorim OZN, rachetă interplanetară, și să nu obținem nimic sau doar un desen.”

Citeşte şi: Relaxare restricţii în Capitală. Nicuşor Dan: Să mai aşteptăm câteva zile