România zguduită de cutremur în această dimineaţă. Ce magnitudine a avut seismul

Potrivit INFP, un cutremur cu magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter s-a produs, marți, în județul Vrancea.

RomaniaTV.net
25 feb. 2020, 06:50
România zguduită de cutremur în această dimineaţă. Ce magnitudine a avut seismul

Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Bacău (84), Brașov (88 km), Ploiești (110 km), Galați (111 km) și Brăila (116 km).

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 km, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Citeşte şi: După coronavirus, cutremur. China lovită de un seism, vineri seară

Viitorul mare cutremur ce se va produce în România va fi de adâncime, asemănător celui din 1802, iar acesta va fi norocul ţării noastre, a declarat in 2018, pentru AGERPRES, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

Mărmureanu a estimat că viitorul mare cutremur va avea o magnitudine cuprinsă între 7,2 şi 7,9 grade, posibil chiar 8 grade.

„(Cutremurul – n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune”, a afirmat Gheorghe Mărmureanu, care a participat la Forumul dedicat Zilei Mondiale a Pământului.

El a asemuit imaginea cutremurului cu un con răsturnat, în vârful acestuia fiind cutremurul, iar suprafaţa bazei Europa.

Mărmureanu susţine că viitorul cutremur mare ce se va produce în România se va asemăna celui din 1802, cu magnitudinea 8, dar care nu a produs victime. Însă, susţine specialistul, nu acelaşi lucru se poate spune despre efectele viitorului cutremur, în contextul în care România s-a schimbat, iar acum „avem blocuri făcute prost”.