Scumpiri la început de 2023. Cresc preţurile pentru alimente, combustibili şi mai multe servicii. Vacanţe mai scumpe pentru români anul acesta

Deşi s-au majorat pensiile şi salariile de la 1 ianuarie, majorările nu acoperă rata inflaţiei care a sărit de 16%. Anul 2023 vine cu taxe mai mari şi implicit servicii mai scumpe, creşterea preţurilor pentru benzină şi motorină, majorări de preţuri la alimente.

01 ian. 2023, 20:29
Scumpiri la început de 2023. Cresc preţurile pentru alimente, combustibili şi mai multe servicii. Vacanţe mai scumpe pentru români anul acesta

Scumpiri la început de 2023. Preţurile carburanţilor au crescut la 1 ianuarie, încă din prima zi în care a fost eliminată subvenţia de 50 de bani.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a afişat la 1 ianuarie 2023, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 6,34  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,51 lei/litrul. Așadar, din prima zi a anului, prețul benzinei standard a crescut cu 36 de bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 38 de bani pe litru.

Citeşte şi: Salarii 2023. Ce modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie. Cine mai primește sporuri și compensări pentru orele suplimentare

 

Scumpiri la alimente şi servicii în 2023

Odată cu scumpirile la pompă vine şi alte majorări de preţuri la alimente. De asemenea, din 2023 vom plăti mai mult pentru băuturile carbogazoase, pentru sucurile cu zahăr sau berea fără alcool. Pentru aceste produse, TVA-ul va crește de la 9 la 19 %.

Se scumpesc şi ţigările, dar şi mesele la restaurant şi vacanţele. Preţurile pentru cazare vor fi mai mari după ce TVA în domeniul Horeca va crește de la 5% la 9%.

Citeşte şi: Impozite mai mari pentru case și mașini, în 2023. Ce taxe cresc de la 1 ianuarie

 

Veşti proaste pentru şoferi. Poliţele RCA se scumpesc la început de 2023

Proproetarii de autoturisme vor avea de scos mai mulți bani din buzunar anul acesta. Polițele RCA s-ar putea majora semnificativ în funcție de vârsta șoferului și de istoricul acestuia la volan.

De exemplu, un șofer încadrat la clasa B8 a plătit pe o poliță RCA încheiată în data de 22.12.2021, pe durata de un an, suma de 413 lei.

Simulările realizate de Economedia au arătat că același șofer va plăti şi cu 40% dacă vrea acum să încheie o nouă poliță RCA pentru un an.

Cea mai ieftină ofertă pentru acest șofer este de 614 lei, la Euroins, noul lider al pieței, urmată de o ofertă de 672 lei de la Axeria, una din companiile intrate recent pe piață, chiar în urma falimentului City, și de o ofertă de 674 lei de la Grawe.

Spre comparație, ofertele de la companii precum Omniasig, Asirom și Allianz sunt chiar și duble față de cea mai ieftină ofertă, respectiv: 1.347 lei, 1.033 lei și 996 lei.