Românii ar putea avea acces la mall şi în supermarket-uri doar cu paşaportul Covid. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

În contextul creşterii numărului de cazuri de infectări cu Covid, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat că există discuţii între reprezentanţii ministerului său, cei ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi specialişti ai Institutului Naţional de Sănătate Publică să se impună restricţii de acces în spaţiile închise aglomerate, pentru persoanele nevaccinate.

31 aug. 2021, 23:56
Românii ar putea avea acces la mall şi în supermarket-uri doar cu paşaportul Covid. Anunţul făcut de ministrul Sănătăţii

Locurile publice în care accesul se va face pe bază de certificat de vaccinare sunt barurile şi restaurantele, dar şi mall-urile sau instituţiile de stat. „Avem câteva principii de la care plecăm. Cel mai important este că ne dorim să ţinem şcolile deschise cât mai mult timp posibil, aşa cum este în ordinul comun acum, până la 6 la mie incidenţă într-o localitate. Şcolile vor fi deschise pentru învăţământul faţă în faţă, dacă nu se întâmplă nimic deosebit în ceea ce priveşte situaţia infecţiilor la copii. Un al doilea principiu şi un al doilea obiectiv pe care îl avem este să nu restricţionăm circulaţia persoanelor vaccinate. Şi un al treilea este să ne străduim să nu închidem acele sectoare ale economiei care au avut de suferit anul trecut, cum este, de exemplu, sectorul HoReCa”, a spus ministrul Sănătăţii.

Ioana Mihăilă a mai spus că o variantă de lucru este ca în restaurante şi baruri, unde riscul de transmitere este foarte mare, accesul să se facă fie pe baza certificatului european, fie pe baza celui de vaccinare. Mihăilă a adăugat că toate certificatele vor fi verificate.  „Acum, incidenţa, inclusiv în Bucureşti, este de sub 1 la mie, dar ritmul de creştere a infecţiilor este mai accelerat faţă de predicţiile INSP din urmă cu o lună, de exemplu. Deci, creşterea este mai accelerată, lucru la care ne aşteptam, de altfel, pentru că acest lucru l-am observat şi în alte ţări europene care sunt acum în plin val patru, o creştere accelerată a numărului de cazuri, tocmai din cauza contagiozităţii crescute a tulpinii Delta”, a mai afirmat ministrul.

Citeşte şi Cîmpeanu și Mihăilă se contrazic pe tipul de măști pe care îl vor purta elevii la școală

Anterior, la finalul lui iulie, vicepremierul Dan Barna exprimase o poziţie similară, afirmând că românii vor putea merge la mall în weekend doar dacă sunt vaccinați.

Cercetătorul Octavian Jurma a calificat aprobarea certificatului verde pentru uzul intern drept o veste foarte bună, un prim pas pentru reluarea controlului pandemiei. „E păcat că a trebuit să aşteptăm până am trecut de 1.000 de cazuri pe zi ca să adoptăm o măsură care ar putea să înjumătăţească numărul de cazuri noi şi să dubleze rata de vaccinare în rândul tinerilor”, a spus cercetătorul, citat de adevarul.ro.

„Intrarea pe baza de cod QR sau alte mijloace de verificare electronică instantanee a stării epidemiologice va creşte motivaţia pentru vaccinare, declararea bolii şi testare, adică exact ceea ce ne dorim să stimulăm în România pentru combaterea pandemiei. Este o decizie extrem de importantă pentru că dacă un festival mare, de calibrul Untold, îşi poate asuma costurile pentru sistem intern privat de triaj epidemiologic electronic, pentru a se conforma voluntar, micile festivaluri (dar mult mai numeroase) au nevoie de un sistem simplu, pe bază de aplicaţie, prin care să verifice validitatea codului QR prezentat de participanţi. Nu mă îndoiesc că este doar o chestiune de timp până când şi industria ospitalităţii va avea acces la acest sistem simplu şi eficient de triaj epidemiologic. Felicitări Ministerului Sănătăţii pentru îndrăzneala de a apuca taurul negaţionist de coarne şi a stabili clar că triajul epidemiologic în pandemie nu este discriminare. Este singura şansă de a ţine pandemia sub control, fără să ne închidem iarăşi în case. Vaccinaţi-vă acum dacă doriţi să intraţi la un festival sau spectacol fără grijă în următoarele săptămâni”, mai spune acesta-