Românii ar putea rămâne cu sute de lei în plus la salariu. Noi măsuri pentru angajați înainte de Paşte

Coaliția de guvernare analizează mai multe scenarii pentru reducerea taxării pe muncă. Unul dintre scenariile reducerii poverii pe muncă este reducerea CASS în decurs de doi ani.

20 mart. 2023, 14:30
Românii ar putea rămâne cu sute de lei în plus la salariu. Noi măsuri pentru angajați înainte de Paşte

Mai mulţi bani la salariu! Guvernanții vor să scadă taxarea pe muncă, astfel încât românii să rămână cu mai mulți bani din salariu după plata taxelor. În aceste condiţii, angajaţii ar putea rămâne cu bani în plus la salariu după achitarea tuturor taxelor.

Potrivit unor surse oficiale, contribuțiile sociale ale urma să fie reduse în primul an cu două procente și în al doilea an cu trei procente. Această reducere ar aduce un plus la salariul românilor plătiți cu minimul pe economie 56 de lei în primul an, iar din al doilea an, 140 de lei.

Cel mai probabil măsura va fi cuprinsă în noul program de guvernare și ar putea intra în vigoare anul următor, de la 1 ianuarie. Potrivit unor surse, vorbim despre reducerea taxării pe muncă.

În acest moment, există două variante pe masa guvernanților. Fie se reduce taxarea pe muncă prin reducerea contribuției de asigurări sociale, care este de 25%, fie prin reducerea contribuției la sănătate, care este de 10%.

Tichete cadou de Ziua Bărbatului. Suma oferită de stat pentru sărbătoarea de pe 19 noiembrie

Surse guvernamentale citate spun că, mai degrabă, guvernanții ar merge pe reducerea contribuției la sănătate, care ar putea scădea cu maximum 5 procente într-o primă etapă. Aceștia nu își doresc scăderea CAS, deoarece spun ei, există deja un deficit la pensii.

Ce se întâmplă cu salariile
De exemplu, dacă s-ar reduce contribuția de asigurări la sănătate cu 5 procente, un angajat plătit cu salariu minim pe economie ar putea câștiga aproximativ 140 de lei. În acest moment, un angajat plătit cu salariul minim pe economie virează la bugetul de stat 280 de lei, contribuție pentru asigurarea la sănătate.

Tichete sociale de Paşte, se dau câte 200 de lei de la primărie pentru pensionari. „Dar din suflet pentru seniori”

Măsurile sunt, în acest moment, discutate în coaliția de guvernare, se analizează și impactul bugetar, iar pe măsură ce discuțiile vor avansa în coaliție am putea vedea o ordonanță formulată în acest sens sau un proiect de lege care să modifice din nou Codul Fiscal.