După luni de întârziere, clienții Hidroelectrica au început să primească facturile restante, pe o lună, două sau chiar patru.
:format(webp):quality(80)/https://www.romaniatv.net/wp-content/uploads/2023/03/hidroelectrica.jpg)
Unii clienți Hidroelectrica au primit facturile pentru o lună, alții pentru două luni și alții chiar pentru aproape trei luni.
„Au apărut facturile Hidroelectrica pentru iulie 2022!
Așa cum ați putut vedea, cei de la Hidroelectrica au început să emită facturi pentru luna iulie 2022.
Atenție! Facturile se emit în decursul mai multor zile (2-3 săptămâni), deci nu vom primi toți facturile azi sau mâine”, scrie administratorul unui grup de pe o rețea socială, destinat facturilor.
O parte dintre clienți au rămas plăcut surprinși de valoarea facturii primite, iar alții au fost șocați de faptul că au primit o singură factură pentru mai multe luni.
Un bărbat din Alba, la un an după ce a făcut transferul la Hidroelectrica, a primit a doua factură de la companie, pentru consumul din lunile 16 aprilie și 31 iulie 2022, adică o singură factură pentru o perioadă de trei luni și jumătate.
Suma de plată, pentru un consum de 1404 kWh este de 954,67 lei.
Citește și: Ce se întâmplă cu facturile de la Hidroelectrica. Anunțul directorului instituției
Factură unică la energie
Facturile de energie electrică se schimbă, potrivit anunțului făcut de ANRE. Noul model se află în dezbatere publică.
Conform ANRE, facturile emise începând cu data de 1 aprilie 2023, pentru toți clienții casnici, vor conține noi infoemații.
„În vederea actualizării legislației secundare existente în raport cu modificările legislației primare aduse de Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANRE a elaborat şi supune consultării publice Proiectul de Ordin pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienților casnici.
Proiectul de Ordin prevede ca facturile emise pentru consumul de energie electrică înregistrat începând cu data de 1 aprilie 2023 pentru toţi clienţii casnici să respecte Modelul din Anexa 3, care conține informațiile prevăzute în Regulament, respectiv informații din factură și informații din anexa la factură, cele mai importante fiind:
- numărul şi data emiterii facturii
- datele de identificare şi de contact ale furnizorului, inclusiv o linie telefonică de asistenţă pentru clienţi, adresă de e-mail şi un formular electronic online care să permită înregistrarea automată a solicitării
- modalitatea de transmitere a indexului autocitit
- intervalul de timp în care clientul poate transmite indexul autocitit, care nu poate fi mai mic de 5 zile
- numărul de telefon pus la dispoziţie de către OD (Operator de distribuţie) la care este racordat locul de consum la care clientul poate sesiza direct OD întreruperile în alimentarea cu energie electrică, precum şi alte probleme în alimentarea cu energie electrică
- data de încetare a contractului, dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
- perioada de facturare
- cantitatea de energie electrică facturată
- preţul final facturat exprimat în lei/kWh sau lei/MWh
- data scadentă a plăţii.
Citește și: Noi reguli pentru furnizorii de energie care emit facturi cu întârziere. Ce vor fi obligați de luna aceasta. Lovitură pentru HidroelectricaDe asemenea, printre anexele obligatorii la contract propunem să se regăsească următoarele documente:
- Convenţia de consum încheiată de părţi
- Datele din anexele la contractul pentru prestarea serviciului de distribuție încheiat de furnizor cu operatorul reţelei electrice corespunzătoare locurilor de consum care fac obiectul contractului,
- Condiţiile generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal
- Oferta pentru serviciul universal” se arată într-un comunicat ANRE.
Noul Regulament îi obligă pe furnizori să accepte eșalonarea plăților datorate, dacă factura a fost emisă cu întârziere.
„Propunerea este ca în situațiile în care furnizorii de energie electrică, dacă emit facturi care includ o perioadă mai mare decât o lună sau nu respectă termenul de facturare prevăzut în contractul cu clientul, atunci la cererea clienților, vor fi obligați să acorde plata eşalonată pentru o perioadă cel puțin egală cu perioada facturată.
Deci, dacă emite o factură cu consumul a două luni atunci practic, la cererea clientului, va fi obligat să acorde o plată în două rate”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20