Românii au schimbat căpşunile spaniole cu cele nemţeşti. Vezi aici de ce

Anul trecut, prin ANOFM, au plecat la muncă în străinătate peste 170.000 de români. Cei mai mulţi români au luat drumul Germaniei pentru a lucra în agricultură.

12 ian. 2012, 13:37
Românii au schimbat căpşunile spaniole cu cele nemţeşti. Vezi aici de ce

Întrucât piaţa muncii din Spania a fost închisă pentru români până în anul 2013, cei care au vrut totuşi să muncească în străinătate s-au reorientat spre Germania. Potrivit unei statistici furnizate de către ANOFM pentru RTV.NET, numărul total al mucitorilor care au obţinut contracte în străinătate în 2011 se ridică la 174.449, din care 1.556 de persoane au plecat cu ajutorul EURES, o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul spaţiului European şi Elveţia. Din totalul persoanelor trimise de EURES la muncă în străinătate 1.265 au mers să muncească în agricultură în Spania, până la momentul în care autorităţile spaniole au impus restricţia pentru muncitorii români.

Din toate contractele din 2011, cele mai multe au fost încheiate pentru muncă în Germania. Numărul celor care au fost selectaţi de ANOFM să muncească în Germania a fost de 72.863 de persoane, însă numărul total al celor plecaţi la muncă anul trecut în această ţară este mai mare.

„Din informaţiile primite din partea domnului Constantin Miron, ataşatul pe probleme de muncă şi sociale din cadrul Ambasadei României la Berlin, numărul total al persoanelor care au primit contract sezonier în Germania în anul 2011 este de aproximativ 170.000”, informează ANOFM.

67.067 persoane au obţinut contracte în Germania pentru a munci în agricultură, 2.286 au fost orientate pentru a presta servicii în domeniul hotel-gastronomie, 111 pentru industrie, iar pentru a munci în domeniul medical au fost contractate 11 persoane.

Elveţia a avut nevoie anul trecut doar de trei muncitori români. Unul a fost luat să muncească în resurse umane, unul în domeniul hotel-gastronomie şi unul în inginerie software.

În Franţa, în 2011, nu au prins contracte prin instituţii publice decât 27 de persoane. Toţi au fost aleşi să muncească în diverse meserii din domeniul hotel-gastronomic.