Românii blocaţi în Africa de Sud, repatriaţi cu o aeronavă TAROM. Premierul Nicolae Ciucă: „Sperăm ca în această seară să fie la Pretoria”

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, luni, că Guvernul a trimis o aeronavă pentru a-i repatria pe cei 36 de sportivi români blocați în Africa de Sud.

29 nov. 2021, 13:48
Românii blocaţi în Africa de Sud, repatriaţi cu o aeronavă TAROM. Premierul Nicolae Ciucă: „Sperăm ca în această seară să fie la Pretoria”

Generalul Nicolae Ciucă a făcut publice noi informaţii despre cum vor fi repatriaţi românii blocaţi în Africa de Sud, în contextul apariţiei noii tulpini a coronavirusului – Omicron.

„Consecvenți cu angajamentele făcute de a ajuta cetățenii români oriunde s-ar afla, am dispus ca o aeronavă Tarom să decoleze spre Africa de Sud. În această dimineață, avionul românesc a aterizat la Mombasa, Kenya.

Sperăm ca în această seară să fie la Pretoria, pentru preluarea românilor și altor cetățeni europeni care se află în Africa de Sud. Sunt în permanent contact cu cei responsabili de aceasta operațiune. Vă voi ține la curent cu toate evoluțiile”, a precizat premierul Nicolae Ciucă într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Nicolae Ciucă a precizat că în aeronavă mai sunt 50-55 de locuri libere disponibile şi că ar putea prelua şi alţi cetăţeni străini blocaţi care doresc să se întoarcă în ţările de provenienţă, prin Mecanismul de Protecţia Civilă Europeană.

„A apărut acea problemă privind cetăţenii români, o echipa de rugby din Baia Mare blocată în Africa de Sud. Mai sunt alți 4 cetățeni români blocați în Africa de Sud și care trebuie să se întoarcă acasă.

Am rezervat la Tarom o aeronavă care va zbura la Pretoria si va prelua cetățenii români. În aeronavă vor mai fi 150 locuri libere, oferim această capacitate și celorlalte țări europene care nu au reușit să extragă cetățeni din Africa de Sud. Este normal să luăm astfel de decizii pentru că cetățenii așteaptă aceste decizii de la noi, asta e datoria noastră și, nu în ultimul rând, ținând cont că vom sărbători Ziua Națională, va fi o bucurie pentru toți cei departe de ţară, să facem în aşa fel încât să simţim împreună românește”, a declarat duminică premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern, la Palatul Victoria.

Citeşte şi: România trimite o aeronavă TAROM pentru a aduce în țară românii blocați în Africa de Sud

Duminică, Raed Arafat, şeful DSU, a afirmat că starea de sănătate românilor blocați în Africa de Sud este una bună.

„Ei pot să vină înapoi ,dar vor intra în carantină 14 zile, daca testul PCR din a 8-zi e negativ, atunci vor sta doar 8 zile în carantină. Testarea este bligatorie la sosirea în țară din Africa de Sud”, a explicat Raed Arafat.

Citeşte şi: Raed Arafat, despre soarta românilor blocați în Africa de Sud: „Decizia a fost să-i repatriem cât mai repede pentru a fi aici de 1 Decembrie”


loading...