Românii, bombardați cu facturi la energie. El este cetățeanul care a primit cele mai multe

Continuă haosul facturilor din energie. După luni de zile în care nu au primit nicio factură, a venit momentul ca distribuitorii să transmită „notele de plată", în rafală. Unii au primit câte două-trei facturi, alții câte nouă. 

15 mart. 2023, 16:46
Românii, bombardați cu facturi la energie. El este cetățeanul care a primit cele mai multe
Surpriza de proporții pe care a avut-o un bucureștean atunci când a primit factura de regularizare deși a trimis indexul de consum

Distribuitorii de energie susțin că au fost nevoiți să trimită abia acum facturile, pentru că sistemele informatice au fost defecte. De asemenea, din cauza modificărilor din legislație, sistemele informatice au fost schimbate de nu mai puțin de 15 ori, susțin reprezentanții companiilor din energie.

Prima factură primită este pentru finalul anului 2022, a doua pentru începutul lui 2023, iar cea de-a treia este factura de regularizare. Totuși, există și români care au primit o adevărată rafală de facturi. Unul dintre cetățeni s-a plâns la Antena 3 că au primit nouă facturi.

Potrivit sursei citate, cele mai multe facturi sunt pe minus. Autoritățile au explicat că anul trecut, clientul care a primit facturile a achitat un anumit preț pentru curentul electric, ce s-a încadrat într-un alt plafon, astfel încât sumele s-au schimbat.

Nu sunt luați în considerare clienții care în 2022 au făcut economie la energia electrică și au consumat mai puțin decât în 2021. Aceștia vor fi încadrați în alt plafon de preț. Astfel, dacă în anul 2021 un client a avut un consum mediu anual de peste 100 kW, iar în 2022 a consumat mai puțin, atunci furnizorul îi va plăti înapoi diferența dintre 80 de bani kw/h și 68 de bani kw/h.

Ce se întâmplă cu cardurile de energie

Din 21 februarie, românii pot efectua plăți pentru facturile la utilități prin intermediul cardurilor de energie acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile, a anunțat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Fac precizarea că nu orice tip de butelie, discutăm de buteliile cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuinţelor şi nicidecum pentru buteliile de gătit hrană. Noi discutăm de consumuri energetice şi de compensare a preţului la energie”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Dezvoltării.