Românii care ar putea pierde ani buni la recalcularea pensiei. Cine sunt seniorii care riscă să rămână cu pensie zero

În contextul recalculării pensiilor și al identificării perioadelor contributive, există anumite intervale de muncă ce nu vor fi considerate la calculul pensiei. Aceasta include munca la gri, munca la negru, precum și activitățile pe baza drepturilor de autor. Problemele legate de adeverințele de muncă și contribuțiile nepermanente afectează în mod direct pensiile viitoare ale angajaților.
Mircea Filipescu
23 iul. 2024, 20:36
Românii care ar putea pierde ani buni la recalcularea pensiei. Cine sunt seniorii care riscă să rămână cu pensie zero

Anton Hadăr, un expert în domeniul pensiilor, a subliniat că munca la gri reprezintă o problemă serioasă. Aceasta include situațiile în care angajatul acceptă bani suplimentari în afara salariului declarat oficial, fie cu știința sa, fie fără. De asemenea, munca parțială declarată, cum ar fi cea cu 4 ore pe zi, este corectă în anumite cazuri, dar în altele este problematică. Hadăr avertizează că „munca la negru sau gri poate să ducă la pensie zero. De ce? Pentru că dacă n-ai muncit 15 ani, am pensionari posibili cu 14 ani și 7 luni”.

Munca pe bază de drepturi de autor este, de asemenea, necontributivă în sistemul de pensii. Cei care lucrează în acest mod nu contribuie la sistemul de pensii, ceea ce înseamnă că acești ani nu vor fi luați în considerare la calculul pensiei. Într-o intervenţie la Realitatea, Hadăr confirmă: „Da, munca pe drepturi de autor intră în categoria muncii necontributive”.

Există cazuri în care angajații, după 21 de ani de muncă, găsesc adeverințe doar pentru 13 ani și o lună. Aceștia nu au alte soluții decât să accepte pierderea acestor ani de muncă necontributivi. O soluție posibilă este cumpărarea perioadelor de pensie, dar costul este considerabil, estimat la 11.100 de lei pe an.

Citeşte şi: Pensii 2024. Veniturile unor pensionari vor fi majorate de 2 ori. Cine primeşte bonusuri şi după creşterea din septembrie

Lipsa adeverințelor poate duce la pierderi semnificative pentru veniturile nepermanente, cum ar fi sporurile, primele, salariul 13 și plata cu ora. Acestea sunt considerate puncte necontributive și nu vor fi adăugate la calculul pensiei.

Alte perioade care nu vor fi luate în considerare includ timpul petrecut în armată și șomajul. De exemplu, serviciul militar, care poate dura între 1 și 2 ani, nu va fi considerat contributiv. De asemenea, dacă angajatul a obținut un doctorat în timp ce era angajat, aceasta nu va aduce niciun beneficiu în calculul pensiei.

Recalcularea pensiei și punctele de stabilitate

În ceea ce privește recalcularea pensiilor, punctele de stabilitate nu includ perioadele necontributive. Deși punctele contributive sunt recalculate și luate în considerare la pensie, anii de muncă efectivi pentru punctele de stabilitate nu sunt socotiți în același mod.

Citeşte şi: PNL vrea Programul „Masă la școală” în toate unitățile de învățământ. Raluca Turcan: ”Este un program deosebit de util și trebuie extins la nivel național”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Datorie la ANAF dacă ai acești bani în bancă. Se trimite declarație și suma de plată până la 26 mai
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Drum drept spre pace. Ucraina și SUA au semnat acordul pe minerale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici