Românii care au cel puțin doi copii vor primi un salariu în plus. Măsura vrea să combată declinul demografic din România

Populația României se află în continuă scădere, motiv pentru care încep să apară măsuri care încearcă să combată declinul demografic. Un proiect de lege prevede ca românii care au doi sau mai mulți copii să primească mai multe stimulente.

01 iun. 2023, 13:09
Românii care au cel puțin doi copii vor primi un salariu în plus. Măsura vrea să combată declinul demografic din România

Un proiect de lege depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților prevede ca românii care au cel puțin doi copii să primească bani în plus. Inițiatorul proiectului este Gigel Știrbu, de la PNL. El a explicat și de ce românii poti fi motivați în combaterea declinului demografic doar de stimulentele financiare.

„Astăzi am depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților propunerea legislativă privind stimularea creșterii natalității, sprijinirea copilului și familiilor în România. Declinul demografic, fenomen global care afectează în mod direct economiile și societățile, este o problemă majoră în multe țări, iar România nu face excepție. Populația a scăzut în mod constant în ultimii ani, iar acest lucru are consecințe negative pe toate planurile. Pe acest fond, piața forței de muncă si sistemele de pensii și de sănătate vor fi grav dezechilibrate în viitor”, a precizat Gigel Știrbu.

Citește și Accident teribil la Oradea! Un băiețel de 10 ani în comă chiar de Ziua Copilului

Proiectul prevede ca stimulentul financiar să fie echivalent cu un salariu în plus, pentru cei care au doi copii, dar și o sumă importantă pentru românii care au 6 sau mai mulți copii.

”Prima parte a propunerii legislative vizează acordarea unei indemnizații lunare pentru persoanele care au în întreținere mai mult de 2 copii, până la vârstă de 18 ani, începând cu echivalentul unui salariu minim net lunar până la echivalentul a două salarii minim nete și jumătate pentru cele care au 6 copii și mai multi. Această indemnizație nu ține cont de veniturile realizate și nici nu va fi impozitată, dar o condiție pentru ca persoanele să o primească este ca una din acestea să realizeze venituri. Copiii aflati în îngrijirea persoanelor prevăzute la acest articol să fie înscrisi într-o unitate de învătămant, după implinirea vârstei de 3 ani”, a precizat Știrbu.

Citește și VIDEO: Haos pe drumurile din România. 4 ore se așteaptă la graniță, cu prilejul minivacanței din iunie

În fine, motivația depunerii unui astfel de proiect este reprezentată, în opinia inițiatorului,  de necesitatea creșterii natalității în România.

”Prezentul pachetul legislativ își propune să vină cu soluții pentru stimularea creșterii natalității în țara noastră, stoparea scăderii dramatice a numărului nou-născuților, sprijinirea copilului și familiilor. Urgența adoptării acestor măsuri este dată de faptul că avem nevoie de stabilizarea demografică a României. Pentru a opri declinul demografic și pentru a ne asigura că economia noastră continuă să crească, trebuie să luăm măsuri concrete pentru a sprijini familiile și pentru a încuraja natalitatea”, a explicat Gigel Știrbu.