Românii care au grijă de rudele bolnave vor primi bani de la stat. Despre ce sumă este vorba

Statul oferă bani pentru românii care au în grijă rude bolnave, printr-un nou proiect de lege adoptat de Guvern.

17 nov. 2022, 23:20
Românii care au grijă de rudele bolnave vor primi bani de la stat. Despre ce sumă este vorba

Noi oportunități financiare pentru românii care au grijă de rudele bolnave care se află în imposibilitatea de a se îngriji singure, potrivit antena3.ro.

Noul proiect de lege cu privire la acest lucru care a fost adoptat recent de Guvern a primit un raport de adoptare la Camera Deputaților. Pentru intrarea în posesie a remunerației, românii nu au nevoie de o calificare anume, ci doar să aibă în grijă o persoană apropiată care nu se poate îngriji de una singură și are nevoie de asistență.

Din punct de vedere legislativ, persoanele care se ocupă de cei bolnavi se numesc îngrijitori informali, deoarece nu au o calificare în domeniul acesta.

În proiectul care a intrat în procesul de legiferare, se arată că îngrijitorii informali „vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu”.

Citește și: Românii care au peste 18 ani pot beneficia începând de astăzi de un tichet în valoare de 1.000 de lei

Proiectul de lege va modifica Legea 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstncie. În prezent legea prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu, conform Legii-cadru nr 153/2000 privin salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația 0, pentru 2022, este de 2.535 de lei. Indemnizația brută acordată îngrijitorilor informali care muncesc și au grijă de o persoană vârstnică în același timp ar fi de 1.268 de lei.

Proiectul de lege stabilește ca autorităților locale să le revină obligația de a stabili în bugetele locale sumele necesare pentru plata îngrijitorilor informali, în baza anchetelor sociale efectuate. Indemnizația va fi acordată în procent de 30% de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Citește și: Românii pot primi de la stat cel puțin 750 de lei la începutul anului viitor. Cine sunt cei care vor beneficia de acest „Pachet de criză”