Românii care au trecut din timp la IRCC au economisit mii de lei

Românii cu credite la bănci, care au fost inspirați și au trecut din timp la indicele IRCC, în detrimentul ROBOR, au economisit mii de lei la ratele pe care le aveau de achitat. Chiar daca trend-ul indicelui ROBOR este unul descendent, varianta IRCC este una mai avantajoasă, valoarea IRCC fiind sub 6% in acest moment.

24 apr. 2023, 18:48
Românii care au trecut din timp la IRCC au economisit mii de lei
Cum pot scăpa românii mai repede de rate

Românii care au trecut la IRCC au economisit, mai ales dacă au făcut din timp trecerea la IRCC . Cei care au optat pentru trecerea la indicele IRCC, încă din luna aprilie 2021, au economisit mii de lei de plata ratelor. Un exemplu în acest sens reliefează că românii cu credite ar fi economisit 8.800 lei în cazul unui credit ipotecar de 250.000 lei, pe o perioadă de 30 de ani, daca ar fi trecut la IRCC încă de acum 2 ani.

Citește si Anunţ important pentru clienţii Revolut. Ce se întâmplă cu cardurile

Acum, ratele creditelor ipotecare legate de ROBOR au început să scadă uşor în ultimele 7-8 luni, ajungând să fie cu 200-300 lei mai mici, în timp ce nivelul indicelui şi-a menţinut o traiectorie descendentă până la 6,78%. Dar, chiar și cu acest trend descendent, ROBOR rămâne ca valoare peste IRCC, care nu depășește 6%. Cel puțin pentru moment, plata ratelor pentru creditele cu IRCC este convenabilă pentru romțnii care au credite. Există, însă, si posibilitatea ca, în timp, valoarea IRCC sa ajungă peste cea a ROBOR, dar nu poate fi estimat un interval de timp în acest sens.

Citește și Câţi bani e bine să ai în casă „la saltea”, ca fond de urgenţă. Recomandarea experţilor

Indicele ROBOR este un indicator al pieţei monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de guvern drept referinţa în funcţie de care să fie stabilite ratele creditelor. După luna mai a anului 2019, IRCC a înlocuit ROBOR, acesta având la bază media aritmetică a ratelor dobânzilor zilnice ale tranzacţiilor interbancare trimestriale.