Românii care „dau în plată” încep să primească hotărâri favorabile de la judecători

Judecătoriile din țară au început să dea decizii pe contestațiile băncilor la notificările de dare în plată depuse de clienți. Debitorii primesc în proporție covârșitoare hotărâri favorabile, fie prin faptul că resping contestațiile creditorilor, fie pentru că le anulează ca fiind neconforme.
Iulian Tudor
12 iul. 2016, 09:23
Românii care

Lega dării în plată, care permite persoanelor fizice să renunțe la locuințele luate pe credit în schimbul ștergerii datoriilor la bănci, a născut un val de procese pe rolul instanțelor din țară, informează profit.ro. Peste 1.900 de dosare sunt deja înregistrate, deși legea e de două luni în vigoare.

Cele mai multe dosare sunt generate de contestațiile băncilor, prin care își manifestă opoziția la notificările de dare în plată primite de la clienți, care suspendă plata ratelor sau procedurile de executare silită.

Citeşte şi Isărescu: Avem câteva mii de cazuri de dare în plată. Am stimulat o răzgândeală

Cum instanțele sunt vacanță judecătorească, în cele mai multe dosare nu s-a judecat nimic până acum. Există însă și decizii de la judecătoriile din toată țara, responsabile cu judecarea pe fond a cererilor de darea în plată ori a contestațiilor băncilor și până acum decizia înclină în favoarea debitorilor care vor să închidă socotelile cu băncile. Scorul e de 27 la 4 pentru debitori, potrivit informațiilor consultate de Profit.ro, disponibile pe portalul instanțelor de judecată.

Judecătoria Rădăuți a respins contestația BRD Societe Generale, a doua cea mai mare bancă de pe piața locală, la notificarea unui client de dare în plată ca nefondată. O decizie similară a luat și Judecătoria Slatina în cazul unui litigiu între Raiffeisen Bank, bancă de top cinci, și un client care a apelat la darea în plată. Judecătorul din Slatina a respins și solicitarea băncii de a trimite legea la Curtea Constituțională și a acordat și cheltuieli de judecată de 1.800 de lei debitorului.

Raiffeisen Bank a avut aceeași soartă și la Fetești, unde judecătoria a respins o contestație la darea în plată ca fiind neîntemeiată și a dispus plata unor cheltuieli de judecată de către bancă de 300 de lei.

Banca cu capital austriac a arătat însă bunăvoință în alte cazuri. În două litigii, judecate la Topoloveni, respectiv Sinaia, și alte două judecate în București, la Judecătoria Sectorului 4, banca a renunțat la contestații, semn că a ajuns la o înțelegere amiabilă cu clienții care vor să scape de casele luate pe credit.

Toate deciziile pot fi atacate cu apel, care se judecă la tribunalul la care este arondată judecătoria.

Instanțele au respins însă cele mai multe contestații pentru că nu îndeplineau condițiile stipulate în Codul de procedură civilă, precum plata taxei de timbru, de care sunt scutiți doar debitorii. În 17 dosare judecătoriile au anulat cererea băncilor de chemare în judecată, pe excepția netimbrării, invocată fie de avocații clienților, fie de instanță din oficiu.

Bancpost, creditor cu capital elen de top 10, conduce în acest clasament, cu șase cereri anulate. Banca Transilvania, Credit Europe, Banca Românească, OTP Bank, UniCredit Bank sau recuperatorii de la Rabon Credit Solutions, care au deschise dosare de executare pe numele debitorilor preluați de la Volksbank, au de asemenea cereri anulate.

În cazul în care cererea este anulată, creditorul are dreptul să depună o cerere de reexaminare care se judecă la judecătoria care a dat prima decizie. Dacă cererea de reexaminare este respinsă, atunci creditorul iese din termenul de 10 zile în care are dreptul să depună contestație, termen care curge de la notificarea de dare în plată primită de la debitor.

Asta nu înseamnă că totul este pierdut pentru creditor. Deși are obligația să se prezinte la notarul indicat de client pentru a semna actul de dare în plată, creditorul poate să nu se conformeze legii, caz în care e datoria debitorului să înceapă un proces prin care să obțină de la instanță o decizie care să țină loc de act.

Pe de altă parte, dacă instanța admite contestația creditorului, atunci părțile sunt repuse în situația anterioară, adică trebuie reluată plata ratelor la credit, ori începe executarea silită. În această situație s-ar putea găsi patru debitori care fie au fost dați în judecată de bancă pentru că au cerut darea în plată, fie au făcut ei înșiși contestație la executarea silită pe baza legii 77/2016.

Citeşte şi Guvern: Persoanele care apelează la darea în plată, scutite de impozit pentru transferul de proprietate

Judecătoria Târgu Jiu a admis contestația Credit Europe Ipotecar împotriva unei notificări de dare în plată. Aceeași decizie a luat-o și Judecătoria Buzău în favoarea CEC Bank. Judecătoria Slatina a admis o contestație a firmei de recuperare Suport Colect, în timp ce o decizie similară luat și Judecătoria Galați pentru firma de recuperare DDM Invest XX AG, reprezentată de SEE Capital.

În câteva zeci de dosare instanțele din toată țară au admis solicitările băncilor de a trimite legea la Curtea Constituțională, pentru a verifica fie articolele care spun că aceasta se aplică și creditelor în derulare, fie pentru o verificare integrală.

Cele mai multe dosare sunt deschise de grupul turcesc Credit Europe, cu peste 300 de litigii, urmat în clasament de Bancpost, cu peste 270 și Banca Transilvania și Raiffeisen Bank cu circa 220. Creditele în franci elvețieni acordate înainte de criză reprezintă numitorul comun al băncilor cu litigii numeroase pe darea în plată.

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, chakrele. Cum putem activa o chakră pentru a dobândi putere și înțelepciune
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii nu vor mai primi aceste telefoane. S-a dat lege!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Victorie pentru Elena Udrea! Judecătorii au luat decizia: Faptele au fost...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Altă moarte suspectă la Moscova. Vicepreședintele companiei Transneft a murit în urma unei căderi de la fereastră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane