Românii care locuiesc la bloc nu vor mai putea deține animale de companie. Lovitură dură pentru proprietarii de câini și pisici

Românii care dețin animale de companie și locuiesc la bloc sunt obligați să ceară acordul vecinilor. Dacă nu o fac sunt pasibili de a fi dați în judecată.

15 feb. 2023, 08:54
Românii care locuiesc la bloc nu vor mai putea deține animale de companie. Lovitură dură pentru proprietarii de câini și pisici
Probleme pentru românii care locuiesc la bloc și dețin animale de companie

Veste proastă pentru românii care locuiesc la bloc. Deoarece la noi în țară nu există o legislație clară care să reglementeze deținerea animalelor de companie într-un bloc, deciziile se iau la nivel local. De obicei, hotărârile consiliilor locale prevăd că animalele nu trebuie să îi deranjeze pe vecini, dar nu detaliază acest aspect.

Astfel, datorită acestor hotărâri, Asociațiile de Proprietari pot percepe o taxă celor care dețin animale, mai exact să plătească mai mult la întreținere. Această taxă nu este nici ea reglementată, suma cerută fiind stabilită, în general, de asociații.

Citește și: Lovitură cruntă pentru românii care sunt abonaţi la Netflix. Decizie drastică luată de compania de streaming video

Sentință definitivă pentru românii cu animale de companie

În 2021, Curtea de Apel din Timișoara a dat o sentință definitivă care prevede că proprietarii de animale de companie, care locuiesc la bloc, trebuie să ceară și să primească acordul vecinilor. Deoarece legislația română nu este clară din acest punct de vedere, sentința aceasta poate fi folosită ca precedent.

Sentința a fost dată după ce o femeie a contestat în instanță o decizie a Consiliului Local care prevedea ca proprietarii de animale să ceară acordul vecinilor. Femeia a considerat că măsura încalcă dreptul la proprietate privată, iar Tribunalul din Timișoara i-a dat dreptate. Autoritățile au contestat sentința, iar Curtea de Apel le-a dat acestora dreptate. Sentința este definitivă.

Citește și: Tot mai mulți români adoptă animale de companie. Aproape jumătate dintre gospodării au un câine sau o pisică

Acum, decizia instanței poate fi citată ca precedent în orice proces din România care vizează animalele de companie. Chiar dacă nu există o dispoziție care să prevadă acordul vecinilor în astfel de cazuri, aceștia îi pot da în judecată pe românii cu animale de companie și se pot folosi de această sentință, potrivit digi24.ro.