Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că programul „Rabla pentru termopane”, adresat românilor care locuiesc la bloc sau la casă, are un buget aprobat de 50 de milioane de lei, însă nu poate fi accesat, dat fiind faptul că nu există încă un Ghid de finanțare.
Proiectul lansat de Ministerul Mediului vizează modificarea ferestrelor vechi pentru reducerea pierderilor de energie, care sunt estimate la până la 40%. În ciuda faptului că promite beneficii economice și termice, aplicarea întârzie.
Citește și : 3.000 de lei de la stat pentru acești români. Ce condiții trebuie să îndeplinești
În ciuda faptului că Guvernul a dat undă verde programului „Rabla pentru termopane” încă din 24 aprilie, românii care sperau să-și schimbe ferestrele vechi pentru a economisi energie trebuie să mai aștepte.
Nu există, până în acest moment, un Ghid de finanțare care să stabilească cine și cum poate accesa cei 50 de milioane de lei care au fost alocați pentru acest proiect.
Ministrul Mediului a anunțat proiectul încă din februarie 2025, iar acesta are un scop clar, acela de a reduce pierderile de căldură prin înlocuirea ferestrelor vechi cu modele moderne, eficiente energetic.
Mircea Fechet arată că până la 40% din energia termică dintr-o locuință se pierde prin ferestrele ineficiente. Programul a fost promovat ca un pas important pentru creșterea confortului termic și scăderea facturilor la energie.
„Rabla pentru Termopane ar putea aduce economii importante și un confort termic mai ridicat în casele românilor”, spunea ministrul Mediului, Mircea Fechet, în primăvara acestui an.
Totuși, nici până în acest moment nu există informații clare despre valoarea sprijinului financiar per beneficiar, nici despre procentul de costuri care va fi acoperit. Astfel, lipsa unui ghid oficial îi lasă în aer pe potențialii beneficiari, cu numai câteva luni înainte de sezonul rece.