Sparanghelul și căpșunile, două dintre cele mai îndrăgite gustări din Germania, sunt din ce în ce mai puțin atractive pentru fermieri, care sunt interesați de alte legume și fructe mai profitabile. Pe lângă faptul că se alocă tot mai puțin teren pentru cultivarea lor, prețurile sunt în creștere.
Un procent de 80% dintre lucrătorii sezonieri migranți din sectorul agricol din Germania sunt din România, astfel că aceștia vor fi tot mai puțin solicitați.
Citește și : Supermarketurile vor funcționa după un program diferit! Până la ce oră vor putea merge consumatorii la cumpărături
Câmpurile din Germania au produs, în 2025, mai puține căpșuni și mai puțin sparanghel decât în ultimii ani, conform Oficiului Federal de Statistică. Experții avertizează că tendința va continua, mai ales având în vedere creșterea costurilor.
În privința căpșunilor, au fost recoltate numai 75.000 de tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, iar în ceea ce privește sparanghelul, recolta a tins un minim al ultimilor 15 ani. Scăderea producției este cauzată în mare parte de reducerea suprafețelor cultivate cu aceste produse.
Agricultorii susțin că nu mai pot acoperi costurile ridicate, mai ales cele legate de forța de muncă, conform Deutsche Welle.
„La finalul zilei, suntem cu toții oameni de afaceri. Dacă riscul devine prea mare, oamenii încetează să mai cultive aceste produse”, transmite Karsten Schmal, președintele Asociației Fermierilor din Hessa.
Lucrătorii sezonieri reprezintă o treime din forța de muncă agricolă a Germaniei, mulți dintre ei fiind originari din Europa de Est.
„Sectorul agricol german nu s-ar putea descurca fără munca lucrătorilor migranți,” a declarat Kateryna Danilova, coordonator regional pentru Uniunea Europeană a Lucrătorilor Migranți și Fair Mobility, o organizație germană care oferă consiliere și sprijin lucrătorilor migranți.
Citește și : O nouă tragedie aviatică. Un avion s-a prăbușit peste o grădiniță. Imagini dramatice de la locul accidentului
Tot aceasta susține că 80% dintre lucrătorii sezonieri migranți provin din România, fiind urmați de cei din Polonia.