Românii care merg la cumpărături în supermarket-uri riscă să primească amendă. Anunțul făcut de autorități

Românii care merg la cumpărături în supermarket-uri riscă să primească amendă. În încercarea de a stopa evaziunea fiscală, autoritățile de la sud de Dunăre au venit cu o nouă măsură. Cei care nu cer sau nu acceptă să ia bonul de la casă primesc sancțiuni dure.

14 nov. 2023, 23:16
Românii care merg la cumpărături în supermarket-uri riscă să primească amendă. Anunțul făcut de autorități
Românii care merg la cumpărături în supermarke-uri riscă să primească amendă

Românii care merg la cumpărături în supermarket-uri riscă să primească amendă. Noua regulă în ceea ce privește bonul fiscal este propusă de Ministerul de Finanțe printr-un amendament la Legea TVA și aduce sancțiuni pentru cei care părăsesc magazinul fără a lua și chitanța. Prin sancțiunile aplicate, autoritățile speră să reducă evaziunea fiscală.

Citește și: Parlamentul a aprobat amnistia fiscală pentru bonurile cadou primite de la terţi şi nu de la angajator

Românii care merg la cumpărături în supermarket-uri riscă să primească amendă

Măsura prevede amenzi pentru cumpărătorii care nu cer și nu iau bonul de la supermarket. Astfel, o amendă de 10 BGN (2,5 lei) va fi plătită de orice cumpărător care nu solicită sau nu obține o chitanță și nu o păstrează până la ieșirea din unitatea care a eliberat-o. De asemenea, este prevăzut ca amenda să fie colectată la fața locului, la punctul de vânzare, de către inspectorii fiscali.

Nici comercianții care nu eliberează chitanțe fiscale nu scapă de sancțiuni.Aceștia sunt, de asemenea, amendați, iar sancțiunile pentru ei s-au dublat. În cazul în care vorbim de persoane fizice, de anul viitor, amenda devine 1.000 BGN (2.500 lei), în loc de 200 BGN (500 lei), cât este în prezent.

Potrivit Ordinului MFP nr.159/2015, publicat în „Monitorul Oficial“, comercianţii au obligaţia de a posta la vedere, în zona casei de marcat, un afiş de atenţionare din care reiese că clienţii care nu primesc bon fiscal pot pleca preluând marfa fără să o plătească.

Din prevederile normativului citat, pe care comercianţii ar trebui să le cunoască şi să le aplice, reiese că:

  • afişul îi atenţionează pe clienţi că sunt obligaţi să ceară bon fiscal, iar dacă sunt refuzaţi de comercianţi pot pleca fără să achite contravaloarea bunului cumpărat;
  • pentru cazurile în care întâmpină dificultăţi, clienţii pot suna gratuit la 0800.800.085 – serviciul TelVerde al Ministerului Finanţelor;
    afişul de atenţionare (print, format A4) trebuie postat la vedere, în zona casei de marcat a magazinului, îndreptat spre client (nu spre vânzător), iar în cazul restaurantului anunţul trebuie prezentat pe prima pagină a meniului;
  • inexistenţa afişului se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.