Românii care nu declară și nu respectă condițiile de deținere a unui câine periculos riscă amenzi de până la 5.000 de lei

Proprietarii sau deținătorii temporari de câini periculoși riscă amenzi de până la 5.000 de lei dacă nu respectă prevederile legale.

15 mai 2023, 22:51
Românii care nu declară și nu respectă condițiile de deținere a unui câine periculos riscă amenzi de până la 5.000 de lei
Amenzi usturătoare pentru proprietarii de câini periculoși care nu respectă legea

Potrivit unui proiect adoptat luni de Senat, privind completarea OUG nr. 55/2002, proprietarii sau deținătorii temporari de câini periculoși/agresivi riscă amenzi de până la 5.000 de lei, dacă patrupedele sunt plimbate în locuri publice fără botniță și nu sunt ținute în lesă, conform Agerpres.

„În urma acestei modificări legislative va fi înăsprit modul de sancționare pentru nedeclararea și nerespectarea condițiilor de deținere a unui câine periculor sau agresiv, conform legislației în vigoare. De asemena, verificările polițiștilor în locurile publice în vederea respectării OUG 55/2002 vor putea deveni mai eficiente, conducând la scăderea cazurilor de persoane atacate de câini periculoși fără lesă și botniță”, au precizat inițiatorii proiectului, deputații PSD Nicolae Georgescu, Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă și Eugen Neață.

Citește și: Amenzi uriașe pentru persoanele care își plimbă câinii fără botniță și lesă. Sunt sancționați și cei care nu-și sterilizează și microcipează animalele de companie

Proiectul prevede amenzi crescute de 500 – 1.000 de lei și pot ajunge la 3.000 – 5.000 de lei, față de cele prevăzute în OUG nr. 55/2002, care porneau de la 100 – 500 de lei și ajungeau la 1.500 – 3.000 lei.

„Din cauza necunoașterii prevederilor legislative în vigoare sau din ignoranță, în locurile publice din România, întâlnim aproape la tot pasul posesori de câini periculoși (…), prin care se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează: a) categoria 1: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor; b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor”, se arată în expunerea de motive.

Conform inițiatorului, aceste situații sunt înregistrate frecvent, în pofida prevederilor legale, potrivit cărora „accesul câinilor (…) în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către aceste este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar”.

Citește și: Ce obligaţii au proprietarii de câini şi pisici. Sancţiunile ajung la amenzi de 10.000 de lei sau la închisoare de la doi la cinci ani!

Potrivit proiectului, dacă nu este anunțată la poliție pierderea sau decesul unui câine care face parte din cele două categorii amintite mai sus, în termen de 48 de ore, proprietarul sau deținătorul temporar al câinelui riscă o amendă cuprinsă între 500 lei și 1.000 lei, față de 100 – 500 de lei, cât este în prezent. Tot cu până la 1.000 de lei vor putea fi amendați stăpânii câinilor periculoși și dacă în urma atacului canin este rănit sau ucis un animal domestic.

Cei care nu înregistrează câinii periculoși sau cu potențial agresiv la Asociația Chinologică Română, afiliată la Federația Chinologică Internațională, sau care îi reproduc fără să dețină acte de origine recunoscute de această organizație, la fel ca și cei care nu pun plăcuțe cu avertismentul „Câine periculos” ori „Câine agresiv”, la intrarea în apartament sau în imobil, vor putea fi amendați cu sume cuprinse între 1.000 și 1.500 de lei.