Românii care NU duc grija zilei de mâine: meseria care generează 10.000 de euro lunar. Nu e vorba despre IT

La 33 de ani de la Revoluție, continuă dezechilibrele salariale majore în România, între diverse categorii profesionale. În timp ce-n unele domenii salariile de start sunt minime - în HORECA sau beauty, în altele, venitul minim de plecare este de 5.000 de lei. 

28 feb. 2023, 18:09
Românii care NU duc grija zilei de mâine: meseria care generează 10.000 de euro lunar. Nu e vorba despre IT

În România, salariul minim net a crescut la aproape 1.900 de lei, din 2023. Mulți dintre români lucrează pentru o astfel de sumă. Alții, pentru a nu ajunge în această situație, pleacă definitiv în vest.

Totuși, există și situații fericite. Medicii stomatologi, care au cabinete private, se numără printre cetățenii care nu duc grija zilei de mâine. Debutanții primesc de la 1.000 de euro, iar cei mai experimentați medici ajung să încaseze chiar și 10.000 de euro lună de lună. Astfel, mulți dintre medicii stomatologi reușesc să depășească din punct de vedere salarial specialiștii în IT.

„Avem medici colaboratori care pot câștiga și până la 10.000 de euro într-o lună. Sunt cadre medicale specializate în chirurgie dentară, ortodonție, protetică sau paradontologie. Medicii specialiști din clinicile noastre lucrează în regim de colaborare, au un program normal de lucru – de 6-8 ore, dar avem și cadre medicale care lucrează part-time.

Media veniturilor unui medic dentist în clinicile noastre se ridică la circa 5.000 de euro pe lună”, a declarat Dr. Cristina Obreja, medic stomatolog certificat în utilizarea tehnologiilor cu laser și cofondator Life Dental Spa.

 

Care sunt perspectivele salariale pentru medicii stomatologi din România

 

Potrivit celor mai recente analize, câștigul mediu lunar al dentiștilor este de 3.500 de euro. Mai mult, salariile ar urma să crească exponențial. În următorii cinci ani, se estimează o majorare a salariilor cu 40%, direct proporțională cu costurile tarifelor impuse clienților. Astfel, medicii stomatologi nu au motive să părăsească țara de origine pentru vestul continentului.

La finalul anului trecut, în România, salariul mediu net era de 4.000 de lei, mai mare cu 13,8% față de 2022.