”ANCOM atrage atenţia utilizatorilor care călătoresc cu avionul sau pe nave maritime cu privire la riscurile conectării la reţele non-terestre prin satelit, care nu sunt reglementate. Aceste servicii sunt, de regulă, costisitoare”, transmite autoritatea.
Problema apare deoarece normele Uniunii Europene privind roamingul la tarife naționale („Roam like at home”) nu se aplică în cazul conexiunilor prin satelit. Astfel, utilizatorii care se conectează din neatenție la rețelele instalate la bordul avioanelor sau navelor pot fi taxați cu zeci de euro pe minut de convorbire sau pentru câțiva megabytes de date.
Chiar și în timpul călătoriilor în Spațiul Economic European, unde tarifele de roaming sunt reglementate, există risc de conectare accidentală la rețele non-terestre, mai ales în zonele unde rețelele mobile terestre nu au acoperire – cum sunt apele internaționale sau spațiul aerian.
”Aceste reţele nu sunt reglementate şi pot genera costuri foarte mari, chiar şi pentru o utilizare scurtă”, avertizează din nou ANCOM.
Dacă telefonul este setat să se conecteze automat la rețele disponibile, acesta poate accesa rețelele non-terestre fără ca utilizatorul să fie conștient, ceea ce duce la facturi mari.
Furnizorii de servicii sunt obligați să trimită SMS-uri de avertizare utilizatorilor care se conectează la astfel de rețele, în care sunt prezentate detalii despre tarife. De asemenea, aceștia trebuie să notifice utilizatorii când se atinge un plafon financiar de 50 de euro (fără TVA) sau 100 de euro (fără TVA), solicitând acordul explicit pentru continuarea serviciilor.
– Activarea modului avion în timpul zborului sau pe mare
– Dezactivarea roamingului de date din setările telefonului
– Dezactivarea serviciului de roaming prin satelit, dacă operatorul oferă această opțiune
– Atenție sporită mesajelor de avertizare primite de la furnizor
În cazul în care apar nemulțumiri legate de serviciile de roaming sau de facturare, utilizatorii trebuie să se adreseze inițial furnizorului. Dacă problema nu este rezolvată satisfăcător, se pot adresa ANCOM pentru sprijin.
InfoCentru ANCOM oferă informații utile despre serviciile de comunicații electronice, inclusiv contracte, tarife, calitatea serviciilor și roaming. De asemenea, utilizatorii pot găsi ghiduri utile privind fraudele prin telefon sau utilizarea serviciilor de internet.