Românii care nu sunt asigurați la sistemul de sănătate vor beneficia de servicii medicale gratuite. Proiectul a ajuns pe masa premierului

Vești bune pentru românii care nu cotizează la sistemul public de sănătate. Cei neasigurați vor beneficia de anumite analize și tratamente medicale în mod gratuit. 

01 nov. 2022, 08:37
Românii care nu sunt asigurați la sistemul de sănătate vor beneficia de servicii medicale gratuite. Proiectul a ajuns pe masa premierului

Legea din domeniul sanitar care sprijină întreaga populație a fost adoptată luni, 31 octombrie. Camera Deputaților a votat favorabil pentru proiectul privind Ordonanța Guvernului 37/2022, referitor la reforma din sănătate.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri şi clarificări ale cadrului legal din sistemul de sănătate cu scopul îmbunătăţirii activităţii şi a managementului din acest domeniu.

 

Ce servicii medicale vor fi decontate de stat, inclusiv pentru persoanele neasigurate

 

Ordonanța de la Guvern prevede asigurarea finanțării cheltuielilor cu medicamente pentru întreaga populație, respectiv stabilirea modului de decontare a medicamentelor pentru pacienții eligibili la tratament în afara României. Medicamentele vor fi decontate din bugetul Ministerului Sănătății, în prezent condus de către Alexandru Rafila.

Pentru noile servicii medicale, respectiv terapiile, Ministerul Sănătății va aproba bugetul, care va fi transferat către bugetul Fondului național unic de asigurări de sănătate.

 

Șansă la viață pentru românii neasigurați

 

În cadrul proiectului de lege s-a modificat pachetul minimal de servicii care se oferă persoanelor neasigurate. Astfel, fiecare român va beneficia de servicii medicale de asistență medicală primară. De asemenea, important de menționat este că persoanele neasigurate vor beneficia de aceleași servicii precum cele care cotizează la CNAS. Printre cele mai importante mențiuni se numără: testarea pentru virusul hepatic B, virusul hepatic C, HIV, respectiv terapiile specifice.

În plus, în proiectul de lege a fost introdus un amendament potrivit căruia salariile directorilor de la INSP și INMSS nu pot fi mai mici decât cele ale medicilor din subordine.

În general, persoanele neasigurate sunt cei mai săraci dintre români, care nu figurează cu un contract de muncă înregistrat.