Românii care păstrează roșiile în frigider trebuie să știe asta. De ce nu e bine să le ții la rece

Roșiile sunt legumele favorite ale românilor. Mulți păstrează roșiile în frigider, sperând că astfel ele nu se strică. Specialiștii explică, însă, de ce nu este bine să ții roșiile în frigider. Ce se întâmplă, de fapt, cu aceste legume, atunci când sunt păstrate la rece.

02 iun. 2023, 09:34
Românii care păstrează roșiile în frigider trebuie să știe asta. De ce nu e bine să le ții la rece

Mulți dintre români aleg să păstreze roșiile în frigider, sperând că astfel ele rezistă mai mult. În realitate, însă, această metodă este contraindicată. Specialiștii au explicat și de ce nu e bine să ții roșiile la rece.

Citește și Dacă îţi plac roşiile ţuguiate, trebuie să ştii ce pericol se ascunde în spatele acestor tomate. Ce spun specialiştii despre forma acestora

Cercetătorii au explicat că  roșiile, care provin din regiuni calde, asemănătoare cu deșertul, preferă temperaturile cât mai ridicate. La rece, schimbările chimice le alterează aroma și textura.

În mare parte, gustul lor este dat de compusii volatili. Iar, în frigider, acești compuși volatili nu se pot reproduce în mod corespunzător. Mai mult, sunt distruși și cei deja existenți, astfel încât  gustul devine alterat.

Experții de la  Institutul Național de Cercetări Agricole din Franța au descoperit, însă, că există și o excepție: roșiile coapte pot fi păstrate fără emoții în frigider câteva zile, cu pierderi minime de aromă, doar dacă sunt aduse la temperatura camerei înainte de a fi consumate.

Citește și Descoperă leguma care face parte din dieta noastră zilnică și este mai dăunătoare decât un hamburger

Roșia, numită științific Solanum lycopersicum, este o plantă din familia Solanaceae, apropiată ca linie genetică de alte legume, precum  tutun, ardei, cartof sau vânătă.