Românii care pot vota pe listele suplimentare. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea vota oriunde în țară sau în străinătate

Pe 4 mai 2025 are loc primul tur al alegerilor prezidențiale, urmat de turul al doilea pe 18 mai. Autoritățile atrag atenția asupra regulilor stricte privind secțiile de votare unde alegătorii își pot exercita dreptul la vot, atât în țară, cât și în străinătate. Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au transmis mai multe precizări esențiale pentru buna desfășurare a scrutinului.
Mircea Filipescu
03 mai 2025, 09:55
Românii care pot vota pe listele suplimentare. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea vota oriunde în țară sau în străinătate

Cetățenii români care votează în țară pot vota în orice altă secție de votare din afara localității de domiciliu sau reședință, fiind înscriși pe liste suplimentare. Totuși, există limitări clare în ceea ce privește votul în aceeași localitate.

Astfel, alegătorii care au atât domiciliul, cât și reședința în aceeași localitate, pot vota numai la secția la care sunt arondați, și nu pe o listă suplimentară din alt cartier sau altă zonă a localității. În București, restricția este și mai clară: alegătorii nu pot vota în alt sector față de cel în care sunt arondați, cu excepția unor situații speciale.

Excepțiile de la regulă se aplică persoanelor care îndeplinesc o funcție în cadrul alegerilor – membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, operatori de calculator sau personal de ordine publică. Aceștia pot vota la secția unde își desfășoară activitatea. De asemenea, alegătorii cu mobilitate redusă pot vota la orice secție de votare accesibilă, iar AEP a publicat o hartă interactivă a acestora.

Votul în străinătate

Pentru cetățenii români aflați în afara granițelor țării, votul este posibil la orice secție din străinătate, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu pe portalul www.votstrainatate.ro. Prezența fizică în ziua alegerilor este singura condiție, iar alegătorii trebuie să aibă un act de identitate valabil.

Un aspect important în acest an este legat de utilizarea cărților electronice de identitate (CEI). În cazul acestor documente, unele versiuni nu mai conțin mențiunea privind adresa de domiciliu, ceea ce a generat neclarități în completarea listelor electorale suplimentare.

Biroul Electoral Central a emis o circulară prin care oferă instrucțiuni clare pentru aceste situații.

Citește și: ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025. Prezenţă masivă la vot în Diaspora. Peste 125.000 de alegători au votat până sâmbătă dimineaţă. S-au prezentat la urne de 3 ori mai mulţi alegători decât în primul tur din 2024

„Astfel, în cazul persoanelor care îşi vor exercita dreptul de vot în baza unei asemenea cărţi electronice de identitate la o secţie de votare unde sunt înscrişi în lista electorală suplimentară, membrii biroului electoral al secţiei de votare se află în imposibilitatea de a completa cu informaţii probate de un înscris oficial rubrica destinată domiciliului alegătorului din respectiva listă electorală. În aceste situaţii, în vederea identificării corecte a adresei de domiciliu a alegătorului, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare trebuie să apeleze Centrul de suport tehnic asigurat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, de unde va fi redirecţionat către Direcţia generală pentru evidenţa persoanelor, care îi va comunica informaţiile privind domiciliul alegătorului necesare corectei completări a listei electorale suplimentare”, a informat BEC.

Autoritățile subliniază importanța informării corecte înainte de ziua votului, pentru a evita situațiile neplăcute sau refuzul accesului în secția de votare. Alegătorii sunt încurajați să verifice secția la care sunt arondați și regulile aplicabile pentru zona în care doresc să voteze.

Citește și: Peste 130.000 de pensii crescute cu 400 de lei. Care sunt românii care vor primi mai mulți bani vineri, 2 mai

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cum arată, de fapt, buletinul de vot la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Află totul despre votare
Capital.ro
Taxa care se majorează de la 1 iunie. Cei care stau la curte achită obligatoriu în fiecare lună
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Sfaturi utile dacă ai uitat hainele în mașina de spălat. Cum scapi de miros
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-au tăiat banii. Ordin revoltător venit în România de la Primărie: Pedeapsă colectivă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Unde și cum pot vota românii la alegerile prezidențiale! Obligații pentru cei care votează în localitatea de reședință
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile