Românii care stau la bloc trebuie să-şi monteze repartitoarele inteligente. Riscă amenzi uriaşe de la 1 ianuarie 2023

Românii care stau la bloc vor avea nevoie de repartitoare la căldură care se citesc de la distanţă, nu din apartament, şi unele "speciale". În Capitală sunt aproximativ 550.000 de apartamente unde ar trebui montate repartitoare.
Alina Costache
28 sept. 2022, 13:16
Românii care stau la bloc trebuie să-şi monteze repartitoarele inteligente. Riscă amenzi uriaşe de la 1 ianuarie 2023

Camera Deputaţilor a decis, anul trecut, amânarea cu un an, până la 31 decembrie 2022, a obligativităţii montării repartitoarelor în apartamente pentru individualizarea consumurilor de energie. S-au înregistrat atunci 264 voturi „pentru”, 25 „împotrivă” şi 4 abţineri. Astfel, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit. „În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede textul adoptat.

Obligaţia de a monta contoare sau repartitoare se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja. Specialiștii în energie spun însă că  termenul de implementare va fi depășit.

Vești bune pentru românii care locuiesc la bloc. De la 1 aprilie se vor da bani de la stat pentru aceste activități!

Legea inițială prevedea că aceste repartitoare trebuiau montate până la 31 decembrie 2021. „Amendamentul de amânare a obligativităţii montării de repartitoare pentru românii care sunt în sisteme centralizate de încălzire este un amendament pe care l-am depus şi a fost susţinut de întreaga Comisie pentru industrii. În contextul creşterii preţurilor şi la energie, şi la gaze este important să nu impunem costuri suplimentare pe umerii românilor şi iată că montarea acestor repartitoare ar genera costuri în plus şi mai ales nemontarea lor ar fi generat amenzi între 500 şi 1.000 de lei”, a afirmat deputatul USR Cristina Prună.

Proiect de lege transformat în proiect de OUG

Până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, potrivit unui proiect de ordonanță ce se află la avizarea Consiliului Economic și Social (CES). În acest sens, de la sfârșitul anului, se vor putea instala doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță, iar dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate. Inițial, măsura era cuprinsă într-un proiect de lege apărut acum aproape doi ani, dar care a fost transformat recent în proiect de OUG, ceea ce ne indică faptul că autoritățile vor s-o adopte cât de curând.

Vouchere sociale 2022. În ce situaţii ţi se blochează cardul. Ce alimente nu trebuie să cumperi
Proiectul de OUG de la CES vizează, în esență, modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. „În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, stabilește, în primă fază, viitoarea ordonanță.

Apoi, proiectul mai prevede că în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire, este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire ori răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În orice caz, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate de la sfârșitul anului vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță. Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027. Astfel, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Criteriile generale, metodologia și/ sau procedurile pentru a determina lipsa de fezabilitate tehnică și nerentabilitatea vor trebui aprobate prin hotărâre a consiliului local.

După cum apare și în expunerea de motive ce însoțește proiectul, prin modificările propuse la Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică “se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică”.

Cât costă montarea contoarelor sau repartitoarelor

Pentru a monta un repartitor vom plăti între 70 și 100 de lei. În funcție de numărul de camere, avem nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer.

Spre exemplu, la un apartament cu două camere vom plăti între 280 și 400 de lei. Automat, atunci când vorbim despre apartamente cu 3 sau 4 camere, costurile cresc. Iar odată ce au montate repartitoarele, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor. Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile se ridică la aproximativ 15 lei lunar. Aşa că mulţi se tem că facturile le vor creşte.

Cei care nu-şi montează contoare sau repartitoare riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1000 de lei.

Garsonieră: 70 lei – 100 lei
Apartament 2 camere:  280 lei – 400 lei
Apartament 4 camere: >500 lei
Sursa: Asociația Energia Inteligentă

DailyBusiness
Piața din România se izbește de concedieri și restructurări masive!
Spynews
Simona de la Insula Iubriii, mesaj tranșant pentru ispita Anamaria. Consideră ca ar fi fost interesată de Claudiu și după terminarea competiției: “Nu sunt pansamentul nimănui”
Bzi.ro
El o face pe Alexia Eram fericită acum! Cine este tânărul chipeș cu care se afișează fiica Andreei Esca
Fanatik.ro
Ce a găsit un cuplu de americani în grădina casei. Obiectul a fost scos la suprafață de uraganul Milton
Capital.ro
Adio, card! Se introduce un nou sistem de plăți. Decizie pentru românii cu bani în bancă
Playtech.ro
FOTO Soția lui Petre Roman, DESFIGURATĂ de operațiile estetice! Silvia Chifiriuc a ajuns de nerecunoscut!
DailyBusiness
Deschiderea oficială a segmentului Joseni-Ditrău din Autostrada Unirii A8!
Adevarul
Fiica lui Navalnîi lucrează la sediul de campanie al Kamalei Harris
wowbiz.ro
Andreea Raicu, primele declarații despre nuntă! Vedeta a uimit pe toată lumea vorbind despre fericitul eveniment
Spynews
Horoscop duminică, 13 octombrie 2024: Fecioarele vor cheltui mai mulți bani
Spynews
Xtra Night Show. Își dorește Raluca Moianu să se întoarcă în televiziune? Cu ce se ocupă fosta prezentatoare în prezent
Evz.ro
Un nou tip de Carte de Identitate pentru români. Data până la care trebuie schimbate actele
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
kanald.ro
Se dau vouchere pentru elevi! Ce sumă vor primi lunar și când se depun cererile de înscriere
Cancan.ro
Petrică Baicu, un tânăr de 24 de ani, a fost dat dispărut în Germania în urmă cu 2 luni. Ireal unde a fost găsit, acum, în octombrie 2024
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Regulile devin lege în România. Oamenii vor fi despăgubiți
StirileBZI
Președintele Casei de Pensii îi liniștește pe seniori: „Banii se dau retroactiv, iar toate deciziile se trimit până la finalul lunii”
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Știrea momentului în România! E GRATIS!
substantial.ro
Italia transferă primul grup de migranți în Albania, într-un plan controversat
MediaFlux
MILIOANE DE PENSIONARI află adevărul! CNPP raportează o SCĂDERE DRAMATICĂ
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Betonul vrajbei noastre: scandalul planșeului de la Piața Unirii face deja victime