Românii care trăiesc în Kiev fac mărturisiri despre bombardamentele rusești: „Trăim fiecare zi ca ultima zi”

Mai mulți români stabiliți în Kiev au vorbit despre cum e viața lor după ce, luni dimineața, Rusia a bombardat orașul.

11 oct. 2022, 11:51

Românii din Kiev au trăit un adevărat coșmar după ce capitala Ucrainei a fost bombardată de ruși, luni dimineață. Preotul Valentin Pavelenko slujește la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Kiev de 14 ani. El a ascultat îngrozit bubuiturile puternice provocate din cauza exploziilor și s-a rugat să nu existe victime.

„Dimineață ne-am trezit iar de la împușcături. S-a deschis chiar și ușa dintre camere, singură, de la bufnituri. Chiar îmi părea la un moment dat că geamurile sar, cât de tare e. Foarte mult fum, nu departe de unde locuim, nu departe de biserică. A venit fum, întunericime, miros, strașnic. Trăim fiecare zi ca ultima zi”, a declarat preotul pentru Pro TV.

Adrian Capalb, jurnalist ucrainean cu rădăcini românești, a vorbit în timp ce avea loc o altă alarmă aeriană. „Eu sunt pe malul stâng, orașul e mare, exploziile au fost în centrul orașului, pe malul drept. A nimerit o rachetă chiar la intersecție. Alta a nimerit unde se jucau copii, bine că nu erau copii dimineață acolo. În siguranță pot fi cei care stau în ascunzișuri, sub pământ. Dar nu poți să stai tot timpul acolo. Ei atacă infrastructura. Și acolo unde au căzut bombele astea două, două rachete… acolo este o centrală cu încălzirea apei… o centrală termică”, a spus jurnalistul.

Citește și: Prima reacţie a lui Joe Biden la atacul masiv cu rachete al Rusiei. „Este încă o demonstraţie a brutalităţii lui Putin”

Refugiații ucraineni sunt, la rândul lor, îngrijorați. Mulți au rude și prieteni în alte orașe bombardate de ruși. Iryna a fugit împreună cu cei doi copii, de 9 și 11 ani, din Kiev, iar luni dimineață sora ei i-a trimis fotografii cu bombardamentul și i-a spus că din fericire sunt bine.

„Îi este frică. Nu știe ce poate să facă acum. Ar trebui să plece către vest, dar acum nu doar acasă este periculos, ci și pe străzi. Poate că va veni, alături de copil, aici, în București. Am rugat-o să vină”, spune Iryna.

Putin amenință Ucraina cu noi atacuri

Vladimir pution amenință că va porni alte atacuti cu rachete asupra Ucrainei după ce Rusia a bombardat Kievul și alte orașe, marcând o nouă escaladare primejdioasă a războiului.

Atacul de luni a venit la o zi după ce Putin a acuzat forțele ucrainene au deteriorat un pod rutier și feroviar emblematic care leagă Crimeea de Rusia. Până în momentul de față, Ucraina nu a revendicat oficial responsanbilitatea pentru explozia care a dus la prăbușirea podului.

„Dacă încercările de a comite acte teroriste pe teritoriul nostru continuă, răspunsurile Rusiei vor fi dure și amploarea lor va corespunde nivelului de amenințare la adresa Rusiei”, a declarat Putin la o ședință de stat a consiliului de Securitate.

Citește și: Putin confirmă atacul masiv: „S-a luat decizia de a lovi cu rachete de croazieră infrastructura critică din Ucraina”