Prima reacţie a lui Joe Biden la atacul masiv cu rachete al Rusiei. „Este încă o demonstraţie a brutalităţii lui Putin”

Preşedintele american Joe Biden a "condamnat ferm" luni valul de bombardamente ruseşti în Ucraina, dovadă a "brutalităţii absolute" a omologului său rus Vladimir Putin, soldate cu cel puţin 11 morţi şi 89 de răniţi în toată ţara.

10 oct. 2022, 20:45
Prima reacţie a lui Joe Biden la atacul masiv cu rachete al Rusiei. „Este încă o demonstraţie a brutalităţii lui Putin”

„Aceste atacuri au ucis şi rănit civili şi au distrus ţinte nemilitare”, a denunţat liderul democrat, asigurând că acestea nu vor face decât să întărească sprijinul american pentru Ucraina şi că SUA vor continua să impună Rusiei să plătească scump pentru agresiunea sa. „Aceste atacuri nu fac decât să ne întărească angajamentul de a fi alături de poporul Ucrainei atât timp cât este necesar„, a transmis Joe Biden luni, într-o declaraţie.

„Îi chemăm pe Putin și Rusia să răspundă pentru atrocitățile și crimele de război și vom sprijini forțele ucrainene să-și apere țara și libertatea. Facem din nou apel la Rusia să oprească imediat această agresiune neprovocată și să-și scoată trupele din Ucraina”, a mai spus Joe Biden.

Președintele SUA este așteptat să se alăture întâlnirii cu liderii G7 de marți, la care va lua cuvântul în format videoconferinţă și președintele ucrainean Zelenski.

Potrivit autorităţilor ucrainene, armata rusă a lansat luni 83 de rachete, dintre care aproximativ jumătate au putut fi interceptate. Infrastructuri energetice, dar şi ţinte civile, între care un teren de joacă pentru copii, au fost lovite.

Citeşte şi Ucraina opreşte exportul de energie electrică după atacurile de luni, România e direct afectată. Cât importam de la vecini

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a justificat bombardamentele „masive”, denunţând atacul „terorist” al Ucrainei împotriva podului care leagă teritoriul rus de Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014.

Aceste lovituri sângeroase, de o amploare inegalată, intervin de altfel într-un context al unor dificultăţi militare pentru Moscova, ale cărei forţe au fost obligate să se retragă recent în faţa contraofensivei Kievului în estul şi sudul Ucrainei, notează France Presse.

„Putin este disperat din cauza înfrângerilor pe câmpul de luptă şi utilizează terorismul rachetelor pentru a încerca să schimbe ritmul războiului în favoarea sa”, a denunţat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pe Twitter.

Citeşte şi Polonia începe verificarea buncărelor, mobilizare naţională după ordinul guvernamental. „Ne pregătim pentru cel mai rău scenariu”