Românii din Canada au protestat faţă de proiectul Roşia Montană, la Consulatul României din Montreal

Publicat: Duminică, 08 Septembrie 2013 12:35 // Actualizat: Duminică, 08 Septembrie 2013 12:35 // Sursa: RTV.net

Mai multi români din Montreal au protestat sâmbătă, 7 septembrie, în faţa clădirii în care se află Consulatul României la Montreal, "împotriva folosirii cianurilor în exploatările de la Roşia Montană", semnalează ziarul ZigZag Român-Canadian.

Arborând cu mândrie steagul tricolor, manifestanţii au cântat "Deşteaptă-te române", au scandat mesaje inclusiv în franceză - "Gabriel, chéri, pas de cyanure ici" (ironia la adresa firmei canadiene Gabriel Resources fiind mai mult decât evidentă)", scrie ziarul menţionat, citat de Agerpres.

Au fost de asemenea inscripţionate pe pancarte mesaje ca: "De departe, uniţi pentru România", "Apusenii liberi", "Minerit DA, Otrava NU!", "Save Roşia Montana! Beauty, Love, Life, Family, History, Struggle, Corruption, Nature, Patrimony, Legends, Hope, Activism, New Beginings", "We don't breathe money, nor drink gold".

"Am participat la mitingul de protest de la Montreal pentru că nu vreau ca oamenii din ţara mea să păţească ce au păţit cei din preajma exploatărilor miniere unde s-a folosit cianura - în Ghana, Statele Unite, Africa de Sud şi pe unde a mai fost. Cianura evaporată din lacuri şi respirată sau intrată în pânzele freatice şi băută aduce bube, cancer şi moarte", a declarat o participantă, Cristina Haiducu, pentru ziarul ZigZag Român-Canadian.

Un nou protest va avea loc tot în faţa Consulatului României la Montreal sâmbata viitoare, 14 septembrie, "iniţiatorii fiind convinşi că va fi considerabil mai mare numărul celor ce manifestă, în fond, pentru viaţa românilor, în special a celor din Munţii Apuseni", adaugă sursa citată.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
08 sep 19:18
Răspunde | Votează email 0 email
ina
eu cred ca astia din canada o duc bine, dar sa vina la rosia si sa vada cum traiesc oamenii din rosia de 13 ani si apoi sa protesteze
08 sep 13:00
... Mai multi români din Montreal au protestat sâmbătă, 7 septembrie,...
1
EUR
4.8721
RON
01 Oct
noapte 11 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H