Românii din diaspora au trimis cu 25% mai mulţi bani în ţară pentru începerea şcolii. Lucrătorii români din Anglia, cei mai activi

Numărul de transferuri bancare şi valoare acestora au crescut cu 25% în luna septembrie, anunţă TransferGo, companie de transfer internaţional de bani online. Cei mai mulţi bani au fost trimişi de românii care lucrează în Anglia, anunţă news.ro.

RomaniaTV.net
10 sept. 2020, 13:09
Românii din diaspora au trimis cu 25% mai mulţi bani în ţară pentru începerea şcolii. Lucrătorii români din Anglia, cei mai activi

Românii plecaţi la muncă în străinătate au trimis în ţară, pentru începerea şcolii, cu 25% mai mulţi bani

TransferGo, compania de transferuri online internaţionale rapide de bani, anunţă o creştere de 25% a numărului de transferuri de bani, precum şi a valorii acestora, între românii din diaspora şi cei din ţară, datorată începerii noului an şcolar. Creşterea de aproximativ 25% este înregistrată în septembrie în comparaţie cu lunile de vară, fiind deja o tradiţie anuală ca, de la sfârşitul lunii august, românii care muncesc în afara ţării să ‘facă ghiozdanul’ la distanţă„, a anunţat compania.

Mai mult, pentru a se asigura că acoperă nevoile copiilor, părinţii care lucrează peste graniţe trimit bani chiar şi în 2-3 tranşe într-un interval de 30 de zile, potrivit reprezentanţilor TransferGo.

Citeşte şi Când îşi va reveni economia mondială după pandemie. Ce transmit analiştii

Cheltuielile cu rechizitele şcolare urcă până la 100 de lei, la acestea adăugându-se cele cu îmbrăcămintea, cu transportul sau cu materialele auxiliare. Cheltuielile pentru începutul de an şcolar cresc semnificativ în cazul acelor familii care vor să-şi achizişioneze din bani proprii laptopurile sau tabletele necesare desfăşurării învăţământului online.

Cele mai multe transferuri bancare către familiile din România le fac lucrătorii români din Marea Britanie.

În momentul de faţă, cea mai activă comunitate de români din punct de vedere al transferurilor de bani prin intermediul serviciului TransferGo este cu precădere cea din Marea Britanie. Astfel, românii de aici trimit în medie între 400 şi 700 de lire, în total, de la mijlocul lunii august şi până la mijlocul lunii septembrie„, precizează compania.

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, în 2019, peste 160.000 de copii din România se aflau în grija bunicilor sau a altor rude, în timp ce părinţii lor erau plecaţi la muncă în străinătate.

Citeşte şi Peste cinci milioane de oameni au rămas fără loc de muncă în Europa. Câţi angajaţi a pierdut România din cauza crizei COVID

Creşte şi numărul transferurilor bancare efectuate din România către tinerii plecaţi la studii în străinătate

Tot în această perioadă a anului, a crescut şi numărul transferurilor bancare din ţară către tinerii români plecaţi la studii peste hotare. Cele mai multe transferuri de bani sunt timişi din Bucureşti, Cluj, precum şi alte oraşe mari ale României. Potrivit datelor UNESCO, în 2018, studiau în străinătate peste 38.000 de studenţi români.

În 2019, Ministrul Românilor de Pretutindeni estima că numărul românilor din diaspora se ridica la 5,6 milioane de români, din totalul de 9,7 milioane de români aflaţi în afara graniţelor ţării, diferenţa fiind dată de comunităţile istorice/tradiţionale din ţările aflate în vecinătatea României.