Românii din Germania pot rămâne fără pensii. Semnalul de alarmă tras de un director al Casei de Pensii

Maria Luiza Socol-Florescu, director în cadrul Direcției de Relații Internaționale din Casa Națională de Pensii, trage un semnal de alarmă şi spune că sezonierii români din Germania ar putea rămâne fără pensii.

29 mai 2022, 09:04
Românii din Germania pot rămâne fără pensii. Semnalul de alarmă tras de un director al Casei de Pensii
Românii din Germania riscă să rămâne fără pensii

Românii din Germania pot rămâne fără pensii. Este vorba despre sezonieri. Directorul Casei de Pensii atrage atenţia că legea din Germania nu protejează această categorie de muncitori.

Românii din Germania pot rămâne fără pensii. Avertismentul de la Casa de Pensii

Citeşte şi Pensii 2022. Ministrul Muncii, anunţ oficial, 700 de lei în plus la următoarea pensie

Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii atrag atenția că muncitorii români care lucrează în Germania şi nu cotribuie la sistemul de asigurări sociale o perioadă de timp riscă să rămână la final fără nici un fel de pensie.

„Atragem atenția că lucrătorii sezonieri care lucrează mai puțin de 70 de zile calendaristice într-un an pe teritoriul Germaniei, rămân fără asigurare de securitate socială, cu excepția celei de sănătate, care se face personal de către lucrător, dar eu nu cred că se duce vreun lucrător sezonier să-și facă toate formalitățile astfel încât să-și facă asigurare de sănătate.

Din punctul nostru de vedere, este o situație îngrijorătoare că aceste persoane nu vor beneficia de dreptul de pensie în România si vrem să tragem un semnal de alarmă ca și instituție publică de interes național care vizează domeniul pensiilor și protecția lucrătorilor migranți în contextul detașărilor temporare pe teritoriul altui stat.

Vreau să semnalăm că este o situație care trebuie reglementată. Trebuie să se elimine acest vid legislativ: nu este normal să existe persoane pe teritoriul Germaniei care să lucreze și care pe parcursul carierei profesionale să nu realizeze perioade de asigurare la pensie, chiar să rămână fără nici o pensie,” a declarat Maria Luiza Socol-Florescu, director în cadrul Direcției de Relații Internaționale din Casa Națională de Pensii, potrivit ŞTIRIDIASPORA.RO.

Directorul de la Casa Naţională de Pensii speră că Germania va rezolva cât de curând această problemă.

„Este prima oară când am aflat această informație în mod oficial și am vrea să vedem o evoluție pentru că legislația germană evoluează în mod pozitiv în favoarea lucrătorilor sezonieri.

Așa cum noi am discutat deja, noi nu le putem aplica muncitorilor români legislația românească în perioada în care ei lucrează pe teritoriu german, decât în situații specifice, cum ar fi concediul de odihnă, adică pentru o persoană care desfășoară o activitate temporară pe teritoriul Germaniei și pleacă în perioada concediului de odihnă.

În celelalte situații, intervine legislația germană, care ar trebui să le asigure posibilitatea de a se asigura, de a contribui la sistemul de pensii din Germania,” a mai spus Maria Luiza Socol-Florescu.

Citeşte şi Recalculare pensii 2022. Anunţ de ultimă oră al ministrului Muncii despre banii în plus primiţi de pensionari. „Vom face tot ce ţine de noi”