Românii din străinătate îşi trimit copiii să studieze în România VIDEO

Plecaţi peste mări şi ţări în vremuri mai bune, mulţi români se întorc acum acasă. În ultimii 3 ani, în Mehedinţi, aproape 300 de copii au fost înscrişi la şcoală după ce au revenit în ţară împreună cu părinţii lor. Din cauza crizei care a lovit mai ales Italia şi Spania, românii nu şi-au mai putut găsi de lucru.

28 feb. 2014, 10:14
Românii din străinătate îşi trimit copiii să studieze în România VIDEO

Almeea este unul dintre copiii întorşi în România în ultimii ani, informează România TV. Deşi i-a fost greu, fetiţa s-a adaptat sistemului de învăţământ românesc. „Din păcate, drama copilului cu unul din părinţi rămaşi în străinătate continuă. Almeea suferă pe fondul senibilităţii ei după tatăl care a trebuit să rămână acolo. Datorită eforturilor ei, ale mamei şi cadrelor didactice a reuşit să se adapteze bine”, a spus Adriana Giuică diriginta fetei.

Citeşte şi Viaţă MIZERĂ în Italia. Româncele care muncesc în străinătate sunt tratate ca nişte SCLAVE

Fetiţa şi sora ei cu un an mai mică locuiesc împreună cu mama lor. Toate duc dorul tatălui pe care îl văd o dată pe an.

„Îmi e foarte dor. Este în Spania. Îl văd o dat pe an. Sunt împreună cu sora şi cu mama”, a spus Almeea. Mama le-a adus în România din timp, ca fetele să se poată adapta. „Fiind conştienţi că nu va mai merge mult timp nici acolo, am zis că singura şansă e să venim mai din timp ca să fie mai micuţe. Altfel recuperează la şcoală. Pentru viitorul lor”, a spus mama fetelor.

Citeşte şi De ce preferă românii munca în străinătate. Uite ce PENSII URIAŞE primesc pentru opt ani lucraţi în Spania

În situaţia fetiţei se află aproape 300 de copii din judeţul Mehedinţi. „Numai în acest an şcolar avem 158 de elevi reveniţi în ţară şi intraţi în sistemul de educaţie din Mehedinţi. Se simte o creştere a numărului de elevi care se reîntorc în ţară”, a spus Marian Şuţă, inspector şcolar general IŞJ Mehedinţi.

Cei mai mulţi elevi care s-au înscris în sistemul de învăţământ românesc s-au întors din Italia şi Spania