Românii din tranşeele de pe front, în Ucraina. ”Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi nu merită”

Un grup de români luptă în războiul din Ucraina. Aceștia au povestit jurnaliştilor Ziarul de Iaşi viaţa dură din tranşee. „Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola”, spun cei de pe front.

21 nov. 2023, 14:53
Românii din tranşeele de pe front, în Ucraina. ”Aici luptă doar idealişti. Banii primiţi nu merită”

De la începutul războiului din Ucraina, zeci de străini s-au înrolat în armata ucraineană pentru a respinge invazia Rusiei. Printre străinii care luptau pe front în Ucraina se află și români. De curând, în armata ucraineană, Forţele Armate Ucrainene (AFU), a fost înfiinţat un grup de luptă format numai din vorbitori de limbă română, Grupul de Luptă Român „Getica”. Grupul încă recrutează români doritori să lupte în acest război şi a înfiinţat pagina de Facebook Romanian Battlegroup “Getica”, scrie ziaruldeiasi.ro.

O parte dintre aceştia, inclusiv comandantul lor care luptă cu indicativul „Getotac”, au luptat în ”iadul” de la Bakhmut, o localitate asediată mult timp şi cucerită de către ruşi cu mari pierderi de vieţi omeneşti.

Citește și: Ucraina a adoptat decizia folosirii limbii române în școli. Termenul „limba română” va înlocui termenul „limba moldovenească”

„Nu există zile bune pe front. Dar există zile foarte rele. Sunt zile în care eşti asediat continuu de către artilerie, zile în care frontul este atât de intens încât echipele de suport nu pot să aprovizioneze eficient prima linie, zile în care condiţiile meteorologice sunt extreme şi afectează moralul soldaţilor care sunt sub cerul liber, în poziţii, în tranşee. Dar cele mai oribile zile sunt acelea când pierzi prieteni, fraţi, camarazi, când la întoarcerea în cazarmă există locuri libere care îţi amintesc de oameni buni cu care nu o să mai povesteşti şi nu o să mai râzi niciodată”, spune comandantul Getotac, citat de ziaruldeiasi.ro.

„Acest conflict este cel mai dur de la al doilea război mondial încoace. Un război care combină majoritatea tipurilor de arme şi sisteme, cu cel mai devastator efect tactic posibil şi cu pierderi umane extrem de însemnate ca număr. Condiţia fizică şi stabilitatea mentală sunt esenţiale pentru cei care se decid să lupte aici. În 95% din cazuri selectăm doar profiluri de candidaţi care au experienţă militară, iar banii primiţi aici nu merită efortul de a te înrola. Acceptăm să ni se alature doar idealişti, care au convingerea că Ucraina este de partea corectă şi morală a istoriei”, a subliniat comandantul Getotac.

Condiţiile de luptă sunt dure: ruşii atacă zilnic cu tancuri, cu rachete lansate din submarine, cu drone, pe un front care se întinde pe aproximativ 1.000 de kilometri. Soldaţii spun că ei au experienţă militară, şi că vor să preîntâmpine ca ruşii să ajungă la graniţa cu România.

„În primul rând, sperăm ca acest scenariu să rămână doar o ipoteză, doar imaginar. Nu cred că ar exista o tragedie mai înspăimântătoare pentru Moldova sau România decât un potenţial război împotriva Federaţiei „Duse” (n.r. – denumire inventată de grup, pentru Federaţia Rusă). Spunem asta deoarece noi suntem martori oculari la distrugerea pe care un astfel de război o provoacă atât la nivelul infrastructurii cât şi la nivelul societăţii, în Ucraina. Ne rugăm la Dumnezeu să ne apere teritoriile româneşti sacre, de această nenorocire. Trecând la simularea în care am deveni vecini cu ruşii, credem că regiunea Moldovei ar experimenta o militarizare exponenţială, direct proporţională cu un eventual avans al trupelor Federaţiei „Duse” în Ucraina, cu unităţi militare dislocate atât în mediul aşezărilor urbane cât şi în teren, cu arme si sisteme de armament specifice dispuse într-un număr însemnat, în zonă”, mai spune soldatul român.