Românii din Ucraina susțin că sunt discriminați de Zelenski. Simion, atac la adresa lui Iohannis: „Avem niște slugi proaste la București!”. Mesajul liderului AUR pentru Kiev | EXCLUSIV

Volodimir Zelenski și parlamentarii de la Kiev au votat un nou proiect ce reduce și mai mult drepturile minorităților. Astfel, românii din Ucraina susțin că sunt discriminați și abandonați inclusiv de instituțiile de la București. George Simion, liderul AUR, a profitat de ocazie pentru a lansa un atac dur la adresa lui Klaus Iohannis și a lui Volodimir Zelenski.

23 dec. 2022, 21:41
Românii din Ucraina susțin că sunt discriminați de Zelenski. Simion, atac la adresa lui Iohannis: „Avem niște slugi proaste la București!”. Mesajul liderului AUR pentru Kiev | EXCLUSIV

După umilința suferită de România în fața Austriei, țara noastră a mai primit o umilință. De data aceasta, din partea Ucrainei, cu Volodimir Zelenski. Țara noastră a sprijinit constant țara vecină, în special pe refugiați, respectiv minoritățile din România, dar Kievul a dat încă o palmă Bucureștiului. Românii lansează noi semnale de alarmă: drepturile fundamentale sunt din ce în ce mai puternic încălcate. 

În afară de Bogdan Aurescu (MAE), oficialii de la București nu au oferit reacții și acțiuni concrete, în urma proiectelor politicienilor de la Kiev, considerate derapaje grave, de români. De asemenea, George Simion, deputat AUR, a comentat pe marginea acestui subiect.

Președintele partidului conservator a oferit o reacție tranșantă pe marginea acestui subiect, vineri, 23 decembrie.

„Avem 500.000 de români în Ucraina. Nu am apăsat (n.r. – la nivel de stat) foarte mult pedala drepturilor de care nu au beneficiat acești 500.000 de români, din partea Kievului, în ultimii ani. Odată, ar iesi prost în contextul războiului. Apoi, ne-am gândit că va exista o schimbare a Kievului față de acești români. După 300 de zile de război, nu s-a învățat nimic.

România, considerată o țară prietenă, este umilită de către Kiev. Eu, în locul lui Iohannis, aș fi luat atitudine și i-aș fi spus lui Zelenski că orice ajutor se termină dacă nu acordă drepturi minorității românești, așa cum România acordă minorității ucrainene, maghiare etc. Suntem un exemplu în acest sens. 

Ce a făcut Iohannis pentru români? Nimic. Nu a fost la Cernăuți, nu mai zic de Ismail (…) în diverse teritorii românești, care nu au vreo legătură cu Ucraina”, a declarat George Simion, pentru România TV.

 

Klaus Iohannis, principalul vinovat pentru noua umilință încasată de România, susține George Simion

 

Politicienii de la București trebuie să se trezească și să înceapă să apere Diaspora, susține Simion.

„Reacția ministrului Aurescu o consider salutară. Nu consider că e bine ce a făcut cu Schengen, dar a reacționat cum trebuie. Președintele Iohannis nu e deloc prezent. El coordonează politica externă. În ultima sa ieșire spunea că nu trebuie să boicotăm Austria. Ciolacu nu va face nimic, îl ascultă pe comandantul suprem, Klaus Werner Iohannis. El trebuie să-l cheme pe ambasadorul Ucrainei și să-i spună că nu e în regulă să facă așa ceva.

Românii din Ucraina trebuie lăsați să vorbească limba română, inclusiv în universități. Mă aștept la autoritățile statului româ să sprijine românii. Din păcate, avem slugi proaste, care nu fac nimic mai mult decât o declarație precum cea a ministrului de Externe. Îi trădează din nou pe români, a doua oară, după pactul Ribbentrop-Molotov.

(…) Cancelariile occidentale au demonstrat ce respect au față de noi, nu ne-au primit în Schengen”, a mai punctat liderul AUR.