Românii discriminați masiv în Marea Britanie. Georgiana a dezvăluit judecățile cu care s-a confruntat: „Este extrem de grav. Problema este numele meu românesc”

Extrem de mulți români aleg să studieze în Marea Britanie, iar cei mai mulți dintre ei visează să rămână acolo și să profesez în domeniul în care au studiat. Din nefericire aceștia se confruntă, de cele mai multe ori, cu situații în care sunt discriminați. Georgiana este o tânără româncă care a demonstrat exact acest lucru. Povestea ei este cât se poate de tristă.

20 feb. 2023, 09:53
Românii discriminați masiv în Marea Britanie. Georgiana a dezvăluit judecățile cu care s-a confruntat: „Este extrem de grav. Problema este numele meu românesc”

Georgiana Popescu este o tânără româncă care trăiește în Marea Britanie de peste 8 ani. Femeia acuză companiile britanice că ar discrimina-o atunci când vine vorba de angajare. Tânăra are 26 de ani și trăiește în Leeds încă din 2015. Aceasta s-a mutat în Marea Britanie pentru a-și finaliza studiile universitare și ulterior a început să își caute de lucru. Aceasta a avut extrem de multe dificultăți din acest punct de vedere, motiv pentru care a apelat la jurnaliștii de la Daily Mail. Aceasta a făcut publică povestea ei despre discriminare.

Citește și: Carnea vegetală, foarte aproape de cea originală. Experţii din Marea Britanie sunt aproape să perfecţioneze „carnea viitorului”

Deși are studii superioare și a aplicat la peste 100 de locuri de muncă, Georgiana nu și-a găsit de lucru, cel puțin nu în domeniul în care era calificată. Aceasta a primit slujbe doar în depozite și supermarketuri. Tânăra a avut o idee prin care a demonstrat că acest lucru se întâmpla strict din cauza faptului că este româncă.

Georgiana a demonstrat că românii sunt ignorați în Marea Britanie

Aceasta s-a decis să aplice pentru 40 de job-uri folosid două CV-uri identice, singura diferență fiind numele. Aceasta a decis pe unul dintre CV-uri să folosească un nume cu rezonanță britanică, respectiv Sarah C.  Rezultatele au confirmat teoria Georgianei. Pentru CV-ul cu nume englezesc a primit 11 oferte de muncă, în timp ce aplicațiile cu numele său real nici nu au fost luate în calcul. Până la urmă, Georgiana a reușit să obțină un job de analist fraude în primăvara anului trecut.

Românca a povestit că s-a temut că dacă va împărtăși povestea sa altor oameni va fi trimisă acasă, înapoi în România.

Georgiana - povestea tineriei discriminate

„Este o problemă extrem de serioasă. Am primit 11 răspunsuri pentru numele Sarah și niciun răspuns pentru numele Georgiana, deși trimisesem același CV. Este extrem de grav. Acest lucru m-a făcut să realizez că problema era reprezentată de numele meu și nu de aplicația mea și de calificările mele“, le-a declarat Georgiana jurnaliștilor de la Daily Mail.

Cu toate că avea studii superioare, Georgiana primea oferte de muncă doar în depozite sau supermarket-uri, în timp ce colegii ei de facultate britanici se angajau în domeniul pe care l-au studiat.

„Dacă vă uitați la statistici, sunt joburi specifice pentru est-europeni. La un moment dat, am primit un job de asistent vânzări în retail. După ce mi-am terminat toate studiile, am aplicat pentru 100 de joburi, multe dintre ele legate de criminologie, însă și de servicii clienți. Îmi amintesc că am căutat și găsit absolvenți britanici de criminologie care primeau slujbe, în timp ce eu nu ajungeam nici măcar la un interviu. Atunci am realizat că numele meu românesc ar putea fi problema”, le-a mai spus Georgiana Popescu celor de la Daily Mail.

Citește și: MAE a emis o nouă atenționare de călătorie. Poliția de frontieră din Marea Britanie și Irlanda intră în grevă