Românii fac previziuni pentru Premiile Oscar. Cine va fi marele câştigător

Musicalul ”La La Land” va fi câştigătorul trofeului pentru cel mai bun film la ediţia de anul acesta a Oscarurilor, spun mai mulţi critici de film români, deşi ei ar acorda premiul unor producţii ca ”Moonlight” şi ”Hacksaw Ridge”. Pelicula ”Toni Erdmann” are mari şanse, însă scandalul Farhadi-Trump i-ar putea aduce din nou premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină regizorului iranian.

25 feb. 2017, 14:51
Românii fac previziuni pentru Premiile Oscar. Cine va fi marele câştigător

Criticii de film Mihai Chirilov, Cristina Corciovescu şi Irina Margareta Nistor văd, pentru titlul de cel mai bun actor, o luptă între Casey Affleck şi Denzel Washington, iar la categoria ”cea mai bună actriţă în rol principal”, competiţia s-ar desfăşura între Meryl Streep şi Isabelle Huppert.

La categoria ”cel mai bun regizor”, Damien Chazelle, pentru ”La La Land”, şi Mel Gibson, pentru ”Hacksaw Ridge”, sunt favoriţii, după cum spun criticii care au răspuns chestionarului News.ro.

În opinia criticului Mihai Chirilov, ”Moonlight” ar trebui să primească trofeul pentru cel mai bun film, iar cel mai bun regizor ar trebui desemnat Barry Jenkins, pentru acelaşi film.

Cel mai bun actor în rol principal ar trebui desemnat Casey Affleck, pentru rolul din ”Manchester by the sea”, în timp ce trofeul pentru cea mai bună actriţă este meritat de Isabelle Hupert, pentru rolul din ”Elle”.

Referitor la cel mai bun film într-o limbă străină, ”Toni Erdmann” al lui Maren Ade, coproducţie cu participare românească, este pelicula merituoasă.

”Şansele peliculei sunt considerabile, dat fiind că filmul s-a bucurat de o apreciere critică unanimă, aproape fără precedent. Uşor diminuate atât de faptul că succesul lui comercial în America a fost moderat – e un film de aproape 3 ore -, cât şi de concurenţa filmului regizat de iranianul Asghar Farhadi, «The Salesman», care a boicotat Oscarurile, generând un uriaş capital de simpatie într-un moment în care argumentul politic primează în America”, a declarat Mihai Chiriliv pentru News.ro.

 Totuşi, în viziunea sa, câştigătorii celor cinci categorii vor fi anul acesta: ”La La Land” (cel mai bun film), Damien Chazelle (”La La Land”, cel mai bun regizor), Denzel Washington (pentru ”Fences”, cel mai bun actor în rol principal), Meryl Streep (pentru ”Florence Fosten Jenkins”, cea mai bună actriţă în rol principal) şi ”The Salesman” (de Asghar Farhadi, cel mai bun film într-o limbă străină).

”La La Land” este cel mai serios candidat la categoria ”cel mai bun film”, spune criticul Cristina Corciovescu. ”Din păcate, pentru că mie nu mi se pare un musical demn de capodoperele genului”, a precizat Cristina Corciovescu pentru News.ro. ”Nici ceilalţi concurenţi nu sunt foarte sus”, a adăugat ea.
Damien Chazelle este şi el favorit pentru regia musicalului. ”Va fi un an muzical”, a mai spus ea.

Orientându-se după Globurile de Aur, Cristina Corciovescu este de părere că actorul Casey Affleck ar putea primi trofeul pentru rol principal, deşi îl preferă pe Denzel Washington, care s-ar afla la a treia reuşită. ”Dacă premiul pentru cea mai bună actriţă nu îi va reveni Emmei Stone pentru «La La Land», mie mi se pare că Meryl Streep îl merită”, a mai declarat criticul.

Citeşte şi Pariurile winmasters pentru cea de-a 89-a ediţie a Oscarurilor. Ghiceşti câştigătorii OSCAR 2017?

Cât priveşte cel mai bun film într-o limbă străină, Cristina Corciovescu a afirmat: ”Inima mea este împărţită. Sigur, sunt alături de «Toni Erdmann». Are şanse, a primit 32 de premii, majoritatea date de criticii de film, dar cine ştie… Favoritul meu este filmul iranian «The Salesman»”.

”Nu pot decât să îmi doresc să ia «Toni Erdmann». Dacă va continua povestea cu iranianul şi Donald Trump sunt şanse mari ca «The Salesman» să fie votat. Cu celalalte filme de limbă străină nu intrăm neapărat în competiţie”, a declarat Irina Margareta Nistor pentru News.ro.

Premiul pentru cel mai bun film, a spus criticul, ar trebui să-i revină peliculei ”Hacksaw Ridge” a lui Mel Gibson. ”Am tot spus că o să ia acest trofeu, pentru că este un Mel Gibson pacifist. Eu am două preferinţe – «Manchester by the sea» şi «Hidden Figures»”, a adăugat ea.

La categoria ”cel mai bun regizor”, Irina Margareta Nistor spune că Mel Gibson ar trebui să fie recompensat cu trofeul Oscar, iar dacă nu va fi el câştigătorul, atunci Denis Villeneuve ar merita premiul, pentru filmul ”Arrival”. ”Este un canadian deştept. Mi-a plăcut mult filmul”, a mai spus ea.

Irina Margareta Nistor îl vede, de asemenea, pe Casey Affleck triumfător la categoria ”cel mai bun actor în rol principal”, deşi, spune ea, şi Viggo Mortensen ar putea lua premiul, pentru rolul din ”Captain Fantastic”.

”Pentru cea mai bună actriţă, eu o vreau pe Isabelle Huppert şi mă bucur că «Elle» nu este cu noi în competiţie, pentru că iar umflă premiul, ca la Globuri. Pentru americani, «Elle» era prea greu”, a mai declarat Irina Margareta Nistor.