Românii fără venituri fiscalizate își pot plăti asigurarea de sănătate! Ce documente sunt necesare

Românii care nu au venituri înregistrate oficial își pot plăti singuri contribuțiile pentru asigurarea de sănătate în 2024. Care sunt condițiile, află în articol.

10 ian. 2024, 09:42
Românii fără venituri fiscalizate își pot plăti asigurarea de sănătate! Ce documente sunt necesare

Românii care nu au venituri fiscalizate, dar vor să beneficieze de servicii medicale în sistemul public pot alege plata din buzunar a contribuțiilor pentru sănătate.

Citește și Vom plăti mai mulți bani la asigurările de sănătate. Ce presupune introducerea asigurărilor complementare

Este foarte important de cunoscut faptul că este că cei care nu au o astfel de asigurare vor avea dreptul doar la servicii de urgenţă, în pachet minimal.

Prețul în prezent pentru plata asigurării de sănătate este de 1.980 de lei, iar dacă se efectuează în luna ianuarie asigurarea acoperă 12 luni, iar suma poate fi plătită la Fisc până în 25 mai 2025.

Astfel, românii fără venituri fiscalizate, care se asigură opțional la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, datorează CASS calculată aplicând cota de 10% asupra bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie.

Pașii pe care trebuie să îi urmeze românii

Costurile ar putea crește în condițiile în care salariul minim pe economie se va modifica, așa cum se preconizează, în iulie 2024.

Persoanele care doresc să se asigure opțional la sănătate, în ianuarie, trebuie să completeze declarația unică, care va fi transmisă la Fisc.

În baza sa persoana respectivă urmează să beneficieze de asigurarea de sănătate obligatorie.

Deocamdată modelul declarației unice pe care contribuabilii trebuie să îl folosească pentru a se asigura opțional la sănătate în 2024 nu a fost oficializat de ANAF.

Modelul declarației unice se aprobă ori la final de an, ori în cursul lunii ianuarie, prin Ordin al preşedintelui ANAF, şi e valabil pentru veniturile estimate că vor fi realizate în anul următor, inclusiv pentru oamenii care se asigură opţional la sănătate, potrivit Economica.net.

Citește și Consultații la medicul de familie cu taxă. Casele de Asigurări de Sănătate nu le-au virat banii din octombrie

În 2023, ANAF a lansat în dezbatere publică, la 28 decembrie, proiectul de model al declaraţiei unice ce va fi utilizat în 2024.