Românii înşeală statul german pretinzând că sunt refugiaţi ucraineni

Autoritățile din Germania au descoperit cazuri de fraudă cu ajutoare sociale de către presupuși refugiați ucraineni în Baden-Württemberg.

14 feb. 2024, 12:49
Românii înşeală statul german pretinzând că sunt refugiaţi ucraineni

Autoritățile din landul german Baden-Württemberg au identificat tot mai multe cazuri de persoane care au obținut în mod fraudulos ajutoare sociale pretinzând a fi refugiați ucraineni, deși, în realitate, provin din Ungaria sau România și doar dețin cetățenia ucraineană.

Acești indivizi, provenind în principal din regiunea Transcarpatia, profită de statutul special acordat ucrainenilor în Germania, care le permite accesul la ajutoare sociale încă de la începutul șederii lor. Tocmai lipsa cunoștințelor de limbă ucraineană a condus la descoperirea fraudei, potrivit Stiridiaspora.

Spre deosebire de solicitanții de azil sau de refugiați din alte țări, ucrainenii au în prezent un statut special în Germania. Aceștia primesc beneficii de cetățean de la începutul șederii în această țară.

O anchetă a publicației Schwäbische Zeitung arată că peste 1.300 de cazuri suspecte de persoane care se prezintă drept ucraineni falși au fost raportate autorităților de imigrație din sud-vest din 2023. Dintre aceștia, 58 au fost confirmați a fi cetățeni maghiari.

Citeşte şi: Se schimbă banii. Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgăreşti

Secretarul de stat al justiției din Baden-Württemberg, Siegfried Lorek, a solicitat autorităților ucrainene o mai mare atenție la eliberarea documentelor pentru a preveni abuzurile. De asemenea, el pledează pentru limitarea accesului direct la ajutoare sociale pentru ucraineni, o opinie susținută și de șeful CDU, Friedrich Merz, mai scrie sursa citată.

Merz consideră că acordarea imediată a ajutoarelor sociale refugiaților ucraineni a fost o greșeală, argumentând că ar fi necesară o verificare mai amănunțită a eligibilității.

Potrivit Agenției Federale pentru Ocuparea Forței de Muncă, un total de 700.000 de ucraineni din Germania beneficiază în prezent de ajutoare speciale. Dintre aceștia, aproximativ 154.000 au fost trimiși la cursul de integrare din ianuarie 2023. Într-un curs de integrare generală există șase secțiuni de curs de limbă și o parte de orientare, însumând 700 de ore de predare.

Citeşte şi: După Germania, serviciile secrete din Estonia anunţă: Rusia se pregăteşte pentru o confruntare militară cu Occidentul