Românii între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război. Guvernul pregăteşte instaurarea situației de criză

Guvernul României pregăteşte un proiect de lege care va constitui baza legală pentru instaurarea situației de criză în România, în contextul conflictului din Ucraina. Una dintre prevederi este aceea că rezerva generală militară, în caz de război, va fi formată din toți bărbații care au între 18 și 60 de ani.

08 mart. 2022, 09:09
Românii între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război. Guvernul pregăteşte instaurarea situației de criză
Românii între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război

Românii între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război. Voluntarii care nu au stagiul militar satisfăcut trebuie mai întâi să treacă printr-un proces de instrucție, iar studenții vor putea fi şi ei recrutați, scrie Libertatea.

Românii între 18 și 60 de ani, în rezerva generală în caz de război. Guvernul pregăteşte instaurarea situației de criză

Conform draft-ului consultat de Libertatea, pot participa la apărare și următoarele categorii: elev, student, militar, student de poliție. „În contextul generat de dinamica îngrijorătoare a situației de securitate pe flancul estic al NATO, interesul public general reclamă adoptarea urgentă a unor măsuri care să permită instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională să intervină prompt”, se arată în documentul în care se propune completarea unor acte normative din domeniul securității și apărării naționale. Prevederile actuale ale Legii 446/2006 reglementează doar procedura prin care cetățenii încorporabili sunt recrutați, iar noul proiect de lege adaugă faptul că „serviciul militar se îndeplinește și în calitate de student”.

Cine poate fi chemat obligatoriu în Armată în caz de război în România. Pedepse dure pentru cei care refuză încorporarea

„Cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare, în sensul prezentei legi, sunt considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruții, precum și cetățenii români bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 63 de ani”, se arată în proiectul de lege.

O altă prevedere a proiectului este că „pe timp de pace, cetățenii români cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, pot solicita Ministerului Apărării Naționale participarea la un program de pregătire militară de bază, cu durata de patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”.

Cu cât ar fi plătit un soldat voluntar în România. Proiectul de lege iniţiat de MApN

În documentul elaborat de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și de ministrul de Interne, Lucian Bode, se mai prevede că rezerva de mobilizare este formată din două componente, rezerva operațională și rezerva generală, aceasta din urmă fiind cuprinsă „din toți cetățenii români bărbați, cu vârsta între 18 și 60 de ani, care nu sunt cuprinși în rezerva operațională”, pentru stare de asediu, de mobilizare sau de război.