Românii își iau adio de la Prima Casă din 2024. Guvernul a anunțat cum se va numi programul începând de anul acesta

Programul Prima Casă își va schimba denumirea, devenind, astfel, Noua Casă. Opțiunile pentru românii care se arată interesați de acest program sunt mai reduse.

08 ian. 2024, 23:50
Românii își iau adio de la Prima Casă din 2024. Guvernul a anunțat cum se va numi programul începând de anul acesta
Programul Prima Casă își schimbă denumirea

Anul 2024 vine cu schimbări în dorecția domeniului imobiliar. Programul Prima Casă își schimbă denumirea, devenind Noua Casă. Românii interesați să investească într-o nouă locuință au, însă, opțiuni limitate. Motivul principal sunt prețurile ridicare la locuințe.

Condițiile pentru participarea în cadrul programului rămân neschimbate. Astfel, românii care doresc să ia parte din programul Noua Casă (Prima Casă) nu trebuie să aibă o proprietate cu o suprafață mai mare de 50 de metri pătrați utili. Condiția se aplică fie individual, fie cu garantul sau co-aplicantul. O altă condiție arată că nu trebuie să fi cumpărat o altă proprietate prin intermediul acestui program.

Citește și: Prima Casă 2024, se dau 66.500 de euro. Schimbări importante, cine îşi mai poate lua locuinţă cu garanţii de la stat

Mai multe detalii se regăsesc pe site-ul Ministerului Finanțelor. Pentru contractarea unui credit prin intermediul programului Noua Casă, beneficiarul trebuie să îndeplinească condițiile de mai jos.

„Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul”, se arată pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Citește și: Marcel Boloş: Guvernul va impune TVA de 9% pentru tranzacţiile cu locuinţe, inclusiv la Prima Casă

Suma creditului variază. De exemplu, pentru locuințele. Pentru locuințele care au un preț sub 70.000 de euro, există o cerință de avans de 5 procente. Suma maximă este de 66.500 de euro. Dacă locuința are un preț între 70.000 de euro și 140.000 de euro, cerința de avans va fi de 15 procente. Suma maximă acordată, pentru credit, va fi de până la 119.000 euro.