Românii nu mai fac față sărăciei: câți își cheltuiesc toți banii înainte de următorul salariu

Românii, cei mai săraci cetățeni din Europa, țin foarte greu de bani. În general, banii sunt cheltuiți pe utilități și alimente. În foarte multe cazuri, leafa lunară nu ajunge nici măcar pentru produsele de bază.

24 mart. 2023, 08:48
Românii nu mai fac față sărăciei: câți își cheltuiesc toți banii înainte de următorul salariu

Un studiu realizat de curând arată că aproape jumătate dintre români nu se mai descurcă cu veniturile lunare. 41% cheltuiesc toți banii cu o săptămână înainte de a primi următorul salariu.

Românii trăiesc pe marginea prăpastiei, din punct de vedere financiar, pe fondul inflației explozive.

„Un român din 10 se plânge că nu îi ajung veniturile nici pentru mâncare. Aceeaşi proporţie rămâne în urmă şi cu facturile. Asta se întâmplă în condiţiile în care aproape doi din trei respondenţi mai au, pe lângă toate cheltuielile, şi grjia ratelor bancare. Aşă că, la final de lună, când trag linia veniturilor şi cheltuielilor, șapte din zece români observă că nu le mai rămâne niciun leu de economist. Lipsa banilor este o problemă acută și, completată de teama că prețurile vor continua să crească, duce la o stare de spirit negativă şi la multă frustrare.

90% dintre ei se aşteaptă să mai vină un val de scumpiri. Doar în Bucureşti, vorbim de majoritate, oamenii spun că le ajung banii de la o lună la alta. În rest, în Muntenia, Transilvania şi Moldova, majoritatea e fix la extrema cealaltă”, susțin economiștii, potrivit Income Magazine, citată de Observator.

 

Ce nu-și mai cumpără românii, din cauza sărăciei

 

Cei mai mulți dintre românii săraci sunt cei care au doar opt clase sau doar liceu, deci fără studii superioare.

„70% dintre cei cu facultate au spus că reuşesc să se descurce cu banii de la o lună la alta, ceea ce subliniază din nou nevoia de educaţie. Trebuie să pună pe hârtie ce îşi doresc, ce trebuie şi câţi bani au”, a comentat Ioana Erdei, coordonator Income Magazine.

Potrivit aceluiași sondaj, bărbații care au stabilitate financiară se gândesc din ce în ce mai mult la investiții, iar femeile la nevoile lor sau ale familiei.

Românii care nu se descurcă prea bine cu banii au început să cumpere mai puține articole vestimentare, să meargă mai rar în vacanțe, să cumpere produse alimentare mai ieftine și să gătească mai des acasă.

 

Sărăcia golește România

 

În ultimii doi ani de zile, produsele de bază s-au scumpit cu peste 50% în România. Cele mai multe „victime de serviciu”, pensionarii.

În ultimii 30 de ani, sărăcia a determinat românii să plece pe bandă rulantă țara noastră. Astfel, potrivit datelor neoficiale, în diaspora trăiesc peste opt milioane de români.