Românii nu mai sunt săracii Europei! PIB-ul Bucureștiului l-a depășit pe cel al marilor orașe din Austria și Germania

Românii nu mai sunt săracii Europei. Nu o spun reprezentanții Guvernului, ci ultimele date Eurostat care relevă faptul că PIB-ul Bucureștiului l-a depășit pe cel al orașului Salzburg din Austria și Stuttgart din Germania.
Alina Costache
19 mart. 2024, 11:31
Românii nu mai sunt săracii Europei! PIB-ul Bucureștiului l-a depășit pe cel al marilor orașe din Austria și Germania
Românii nu mai sunt săracii Europei! PIB-ul Bucureștiului a depășit pe cel al marilor orașe din Austria și Germania

Românii nu mai sunt săracii Europei! Conform datelor Eurostat, în 2022, o singură regiune din România, Nord-Est (Moldova), avea un PIB per capita ajustat cu puterea de cumpărare mai mic de 50% din media UE.

Citește și Nicolae Ciucă îi răspunde lui Tudose, care a spus că fostul premier „nu-i din filmul ăsta”: După mandatul meu de premier, economia României a crescut cu 4,7%, am lăsat în valoare nominală un PIB care a crescut cu 47 de miliarde de euro

Românii nu mai sunt săracii Europei!

În anul 2019, România avea două regiuni cu PIB per capital sub 50% din media UE, iar în 2015-2016 era prezentă cu trei regiuni pe lista celor mai sărace din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, trei ani mai târziu Bucureștiul a ajuns la 177% din media UE, depășind, Salszburg (148%) și Stuttgart (145%).

Tot în anul 2022, Sud-Vestul Olteniei și Sudul Munteniei au ajuns la 57% din media UE, având cele mai mic PIB per capita din România, după Nord-Est.

În 231 din 242 de regiuni ale Uniunii Europene PIB-ul a crescut, asta în timp ce în 11 regiuni s-au înregistrat scăderi semnificative ale acestuia.

Potrivit datelor Eurostat, regiunea cu cea mai mare creștere a PIB-ului din UE a fost Algarve din Portugalia, cu +17%.

Tot în urmă cu doi ani PIB-ul regional pe cap de locuitor exprimat în standarde ale puterii de cumpărare (PPS) a variat de la 30% din media UE în Mayotte (insulă ce aparține Franței), la 286% în Irlanda de Sud, scrie profit.ro. 

În ansamblu, în 2022, ultimul an pentru care mai există astfel de date, PIB per capital în România (la paritatea puterii de cumpărare) a ajuns la 77% din media UE, la egalitate cu Ungaria și Polonia, depășind, totodată alte cinci state, inclusiv Letonia și Germania.

Boloș: ”PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge la 20.000 euro în acest an”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că produsul intern brut pe cap de locuitor va ajunge la 20.000 de euro în 2024, iar cheltuielile pentru investiții la 120 de miliarde de lei, respectiv 7% din PIB.

„Anul acesta în care înregistrăm o premieră, anume că PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 20.000 euro, cheltuielile destinate investiţiilor se situează la aproximativ 120 miliarde lei, peste 7% din PIB. În acest moment, unul dintre obiectivele principale este să păstrăm un echilibru la nivel macroeconomic şi să ne concentrăm pe cofinanţarea proiectelor europene. Pentru 2024, am prognozat să atragem peste 10 miliarde euro dar şi să realizăm o corelare a programelor de investiţii pentru dezvoltarea comunităţilor locale cu programele de finanţare din bani europeni”, a scris ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.

Boloș a participatr la a 27-a Sesiune Ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România, ocazie cu care a arătat că bugetul total al comunelor din România a crescut de la 9,2 miliarde lei la 9,5 miliarde de lei.

„Am avut astăzi ocazia să vorbesc cu primarii de comune din toate regiunile ţării şi am profitat de moment pentru a le mulţumi. Finalul lui 2023 a fost unul greu pentru ei, în care au avut un rol vital în acest proces în care am arătat că, înainte de toate, statul poate face primul pas pentru stabilizarea deficitului bugetar, prin eficientizarea calitativă a cheltuielilor banilor românilor. Eforturile lor se traduc prin posibilitatea de a continua investiţiile din Politica de Coeziune şi PNRR, fie că vorbim de autostrăzi, şcoli, spitale sau reţeaua de apă şi canalizare”, a subliniat Marcel Boloş.

Ministrul Boloș a spus că o componentă importantă pe care se concentrează bugetul național e legat de îmbunătățirea condiţiilor de locuire prin programul Anghel Saligny, unde bugetul creşte de la 1,9 miliarde lei în 2023, la 4,6 miliarde de lei în 2024, pentru 2.250 km modernizare de drumuri, 150.000 branşamente individuale la apă-canalizare şi 8.397 branşamente individuale la reţeaua de gaze naturale.

Citește și România a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68% din PIB. „Gaura” este de aproape 18 miliarde de euro

Bzi.ro
Câți bani a luat Babasha la concertul Coldplay? „Vă jur cu mâna pe inimă!“
Fanatik.ro
Doliu în lumea muzicii din România. A murit într-un cumplit accident
Capital.ro
Cutremur în cazul Elodia-Cioacă. Mama Elodiei a recunoscut: EL A TĂIAT
Playtech.ro
Noua CUCERIRE a lui Bădălău e PERFECTĂ: Cum arată în COSTUM DE BAIE! Bianca Drăgușanu e istorie
DailyBusiness
Lovitură din partea BNR! Se întâmplă chiar AZI cu toate creditele în LEI
Adevarul
Beneficiile candidaturii lui Iohannis la șefia NATO pentru țară și dimensiunea „eșecului” ANALIZĂ
Evz.ro
Un mare pont pentru șoferi. Aer condiționat și consum minim
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
wowbiz.ro
Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta
Cancan.ro
Rămâi fără cuvinte! Cu cine l-a ”tradus” Bianca pe Gabi Bădălău. Noul iubit a venit după ea, la petrecere!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cea mai frumoasă prezentatoare TV, apariție aproape interzisă la Euro! Eva ridică temperatura mai ceva decât canicula
kanald.ro
Iancu Sterp și Denisa Coțolan și-au pus fanii pe jar! „Fetiță sau băiat?”. Detaliul care i-a dat de gol
Capital.ro
Atenție la această bancnotă! Alertă de la BNR pentru românii care au bani cash la saltea
StirileBZI
Stimulent financiar de la stat pe timpul verii! Vezi dacă te încadrezi în cerințe
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit pe iubitul ei tenismen, care e cu 9 ani mai tânăr
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsie: Cum au murit, de fapt, Ovidiu și părinții lui
substantial.ro
George Simion critică decizia CSAT de a trimite un sistem de rachete Patriot în Ucraina
MediaFlux
GIGI BECALI, cum NU L-AȚI VĂZUT NICIODATĂ! PATRONUL FCSB, la BUSTUL GOL și în ȘLAPI lucrând la BISERICĂ
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?