Românii nu se simt liberi, potrivit unui sondaj IRES

Un sfert dintre români susţin că nu se simt liberi, iar peste jumătate consideră că nu li se respectă dreptul la un trai decent. Acesta este rezultatul unui sondaj IRES, care a încercat să determine percepţia românilor despre riscurile de securitate şi respectarea drepturilor cetăţeneşti.

RomaniaTV.net
24 mart. 2012, 07:54
Românii nu se simt liberi, potrivit unui sondaj IRES

Conform ultimului sondaj realizat de IRES, 26% dintre români spun că nu sunt liberi. 15% dintre respondenţi spun că au acest sentiment din cauza nivelului de trai scăzut, în timp ce 9% spun că libertatea le este îngrădită pentru că au telefoanele ascultate.

Totodată, 14% dintre respondenţi declară că se simt urmăriţi. 37% dintre cei care se simt supravegheaţi, cred că SRI se face vinovat de acest lucru, 29% au spus că poliţia, iar 3% spun că sunt urmăriţi de detectivi particulari.

Conform studiului, per ansamblu, percepţia este că drepturile şi libertăţile civile sunt respectate în România. Astfel, 91% dintre cei intervievaţi spun că au dreptul la liberă circulaţie, 85% cred că se respectă dreptul la vot, iar 81% sunt convinşi că se respectă dreptul la liberă exprimare.

Totodată, 57% dintre respondenţi consideră că nu sunt egali în faţa justiţiei, iar peste jumătate dintre respondenţi consideră că nu le este respectat dreptul la un trai decent.